Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Worth the Waste: Creating value chains from waste

Kom langs en ontdek hoe wij geheel nieuwe producten en business modellen creëren, uit afval van organisaties.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Before and after| From climbing shoe to sportfloor

Wij onderzoeken hoe we de onbenutte potentie van afval kunnen benutten door het creëren van waarde ketens uit afval. In deze expositie kan je voorbeelden zien van fietsenrekken, sportmatten, ziekenhuisproducten uit reststromen en het antwoord op de vraag: Wat kan je van een dekbed maken?

Worth the Waste

Op ‘Worth the Waste’ laten wij de mogelijkheden zien om afval te gebruiken als materiaalstroom. Onze economie, gebaseerd op economies of scale, heeft ons aangezet tot het maken van producten die makkelijk te fabriceren en te schalen zijn, maar leiden tot een hoog percentage van afval. Zowel door het productieproces, als in het eind product. Onze ambitie? Wij willen de circulaire economie in Nederland opbouwen, door het maken van een model voor het creëren van waardeketens uit afval.

Van afval naar grondstof

Om een product weer terug te brengen naar een grondstof zijn er een paar stappen nodig. Ten eerste moet het product uit elkaar worden getrokken en en alle materialen uit het product worden gescheiden. Deze moeten dan worden omgezet naar een nieuwe ‘basis’ grondstof. Deze grondstof wordt omgezet in een half fabricaat, welke vervolgens gebruikt kan worden voor het maken van een nieuw product. Zowel de type mogelijkheden van het eind product als de kwaliteit zijn afhankelijk van het type machine die gebruikt wordt in elke stap. Zo zijn er verschillende manieren om materialen te scheiden van elkaar, net zoals er verschillende manieren zijn om ergens een nieuwe basis grondstof van te maken. Daardoor krijgt elke afvalstroom haar eigen zoektocht naar de beste waardeketen.

Van complex naar simpel: Een methode voor een visueel proces

Kom naar onze exhibitie om twee dingen te zien. De visie en proces achter het maken van een waardeketen. En hoe elke stap er in de praktijk uit ziet. Ons doel is om een methode te ontwikkelen die toegepast kan worden op elke reststroom die in Nederland te vinden is. Wij dagen je uit om ons te challengen met een afvalstroom van jouw organisatie. En misschien vinden we wel iets. It is time to trash talk.

Before and after: From bicycle to bicycle rack

Concept sketch | Products for AUMC hospital

Process | Value chain for synthetic duvets

End product | Sport floor