Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Het Nieuwe Logisch

Kom erachter hoe fietsbanden, autogordels en zeildoek gebruikt worden als materiaal voor kwaliteit tas producten.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Pictures: The New Logic weekend bag — © Jord de Kat Angelino

Kom naar onze locatie om te zien hoe fietsbanden, autogordels en zeildoek leiden tot een hoogwaardige rugzak, weekendtas en heuptas. Na een succesvolle Europese kickstarter gaan we voor ons doel: reststromen mainstream maken.

Verklein de afvalberg, zak voor zak

Het Nieuwe Logisch ontstond doordat wij ons begonnen te verwonderen over het ontwerpproces. Hoe komt het dat we dingen in verre landen laten produceren? Waarom weet je niet onder welke omstandigheden het is geproduceerd? Dat vonden wij onlogisch. Wij vinden het logisch om bestaande materialen te gebruiken en lokaal te produceren tegen eerlijke voorwaarden, terwijl we producten ontwerpen die lang meegaan. We zien afvalmaterialen als een berg vol potentieel, en door simpelweg de levensduur van materialen te maximaliseren, willen we de afvalberg zak voor zak verkleinen. Zo was Het Nieuwe Logisch geboren.

Toegankelijk, en onopvallend duurzaam

Reststromen mainstream maken. Dat is ons doel. Voor het ontwerp van onze producten vinden wij het belangrijk dat het niet opvalt dat de producten gemaakt zijn van restmaterialen. De eerste gedachte moet zijn: Hey, leuke tas! En daarna, als je beter kijkt, dan zie je pas dat het gemaakt is door hergebruik van materialen. Dan herken je de materialen van hun eerdere leven. Wij gebruiken materialen die uit zichzelf eigenschappen hebben die mee lang moeten gaan. Een autogordel moet een grote klap aankunnen, fietsbanden moeten veel wrijving aankunnen. Voor ons doel hebben we juist een tas ontworpen die niet high-end oogt, maar kan worden gezien als de ‘nieuwe basic’. Zodat het trendloos is en langer meegaat, en zodat we alledaagse producten kunnen vervangen door Ă©Ă©n die bestaat uit materiaal dat een eerder leven heeft gehad.

Een nieuwe stap: Van chaotische input naar gecontroleerde outputstroom

Het Nieuwe Logisch gaat nu een nieuwe fase in. Dat creëert ook nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat je een constante stroom kan ontvangen, en daardoor producten kan blijven aanbieden? Kom naar onze stand om te zien hoe we dit hebben aangepakt en verwerkt naar een portfolio van verschillende type tassen.

In deze fase zoeken we ook dé nieuwe partners voor materialen en productiestappen. Heb jij vanuit je werk vaak zeildoek over, of zou je willen helpen met de productie van deze tassen? Kom langs bij onze stand!

Play video

Detail of The New Logic weekend bag — © Despina Papachristoudi - Replicaphotography

Design process: The first 9 iterations of the bag — © Jord de Kat Angelino

Material: Used bicycle tires — © Jord de Kat Angelino

Team of The New Logic