Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Clean Climber - From climbing shoe to sports floor

Kom erachter hoe wij klimschoenen hebben opgezet naar sportvloeren.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Collection boxes in the climbing gyms

De klimsport is diep geworteld met de natuur. En toch creëert zij afval door het gebruik van klimschoenen die elke 3 tot 6 maanden vervangen moet worden. Wij hebben een nieuwe waarde keten opgezet welke klimmers de optie geeft om schoenen te repareren, of opnieuw te gebruiken.

Een nieuwe waarde keten

Het ziet er niet goed uit voor de klimsport als je kijkt naar onze ecologische voetafdruk. Als de klimsport wilt blijven bestaan in de nabije toekomst, dan moet het nu handelen. Om die reden heeft de Clean Climber Foundation de handen ineen geslagen met boulderketen Monk en circulariteits expert The Bin, om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om circulariteit naar de klimsport te brengen. Zij vonden hun oplossing in een nieuw systeem voor zowel het repareren, als recyclen van klimschoenen. Klimschoenen worden verzameld in bakken, die in verschillende klim- en boulderhallen in Nederland staan. De schoenen gaan dan ofwel naar een gespecialiseerde schoenmaker, of worden verwerkt tot granulaat. 50% van dit granulaat bestaat uit rubber. Dit rubber wordt verzameld, en verwerkt door middel van verschillende stappen naar sportvloeren voor de hallen.

Een simpel product, een complex proces

Gedurende onze projecten vanuit The Bin hebben wij gezien hoe achter simpele upcycle producten een ingewikkeld process kan schuilen. Een paar stappen zijn nodig om een materiaal opnieuw te gebruiken. Als eerste moeten de materialen in het product van elkaar worden gescheiden. Vervolgens worden deze materiaal verwerkt tot een nieuwe grondstof. Dit grondstof kan gebruikt worden in de productie van half-fabrikaten, die weer omgezet kunnen worden in nieuwe producten. Zowel de type eindproducten, als de kwaliteit van deze producten, is afhankelijk van de type machine die gebruikt wordt in elke stap. Zo zijn er verschillende manieren om materiaal te scheiden, net zoals dat er verschillende manieren zijn om van materiaal weer een grondstof te maken. Daardoor krijgt elke ‘afval’ stroom haar eigen zoektocht naar de beste waarde keten. In het geval van klimschoenen, hebben wij bijvoorbeeld gewerkt met de eerste machine in Europa die schoenen kan verwerken en de materialen hiervan kan scheiden.

Van bijzonder, naar algemeen goed

Op dit moment kan je op 16 verschillende plekken in Nederland je schoenen inleveren. Het project groeit in Nederland, en schaalt naar Frankrijk. Constant met hetzelfde doel: Om de gedachte en het bewustzijn van klimmers te veranderen. Van het repareren of recyclen van klimschoenen zien als iets bijzonders, naar standaard gedrag.

Climbing shoe

Repair as a new option

Granulate after processing

Result: Climbing floor