Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) STRP x Liam Young - Choreographic Camouflage

Een performatieve film door speculatief architect en regisseur Liam Young

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Choreographic Camouflage by Liam Young

Liam Young en choreograaf Jacob Jonas presenteren in hun dansvoorstelling en film een nieuw bewegingsvocabulaire. De bewegingen zijn ontworpen om lichaamsverhoudingen te verhullen voor detectie-algoritmes die in de moderne stad worden gebruikt om individuen te identificeren.

Over het project

Choreographic Camouflage reflecteert op de bewakings- en tracking systemen zoals ingezet tegen demonstranten in Hong Kong, waar Chinese autoriteiten een nieuwe technologie hebben ontwikkeld die individuen volgt door hun unieke tred of lichaamsbewegingen in kaart te brengen. Dit bewakingssysteem krijgt niet alleen in Azië maar ook wereldwijd de overhand, gezien de noodzaak om mondkapjes te dragen tegen de verspreiding van het covid-19 virus de doeltreffendheid van gezichtsdetectiesystemen in grote mate beperkt heeft. Met behulp van de technologie worden enorme databases van verzamelde beelden en cctv-beelden gescand, op zoek naar vooraf gedefinieerde menselijke vormen en proporties die twee benen, een torso, twee armen en een hoofd suggereren. In samenwerking met dansers van The Jacob Jonas Company ontwikkelde Liam Young een reeks nieuwe dansbewegingen die de proporties, symmetrie en vorm van het lichaam vervormen om deze onzichtbaar te maken voor de 'body detection software' die tegenwoordig door steden over de hele wereld wordt uitgerold.

Credits

Director: Liam Young
Choreographer: Jacob Jonas
Technical Lead: Shuruq Tramontini
Director of Photograhy: Horacio Martinez and Pannyhire
Commissioner: STRP

The Jacob Jonas Company
Managing Director: Jill Wilson
Executive Producer: Tonia Barber
Assistant Choreographer: Anibal Sandoval
Featuring The Jacob Jonas Company Performing Artists: Joy Brown, James Blackston, Miguel Lopez Jorge, Emma Rosenzweig-Bock, Mike Tyus, Jill Wilson

Play video