Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Arabidopsis Symphony

Het verborgen leven van een doodgewone plant

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Fillip Studios

Er gebeurt meer in een plant dan je denkt. Arabidopsis Symphony gebruikt augmented reality, muziek en lokale real-time data om de onzichtbare processen van een plant te vertalen naar een immersieve ervaring die continu verandert. Smartphone met internetverbinding vereist, koptelefoon aanbevolen.

De labrat onder de planten

Ontdek de levendige innerlijke wereld van de ‘Arabidopsis Thaliana’ — een onopvallend plantje dat over de hele wereld voorkomt, maar zich overal anders ontwikkelt door lokale omstandigheden, zoals het klimaat, het weer en de bodem. Door middel van complexe aanpassingen in genen en hormonen, reageert de Arabidopsis Thaliana direct op veranderingen in haar omgeving (dag of nacht, regen of zonneschijn). Om deze reden is het de ‘labrat’ onder planten geworden.

Vanuit het perspectief van de plant

In Arabidopsis Symphony worden deze onzichtbare groeiprocessen vertaald naar een immersieve ervaring die ons laat zien dat planten en mensen meer overeenkomsten hebben dan je zou denken — we zijn allemaal onderdeel van hetzelfde systeem. De installatie is gebaseerd op real-time, lokaal verzamelde data die vertaald wordt naar augmented reality en muziek. Loop door een veld van menshoge planten en ervaar — in zowel beeld als geluid — hoe echte omgevingsfactoren direct invloed hebben op hun groei. Bezoek je de installatie op een zonnige ochtend of een miezerige middag? De ervaring is altijd en overal uniek. Kom de volgende dag terug en ontdek een nieuwe compositie.

De grondslag van Arabidopsis Symphony ligt in uitvoerig wetenschappelijk onderzoek door Sander van der Krol (Wageningen Universiteit), die nauwkeurig alles registreert wat er gebeurt in zijn Arabidopsis Thaliana-planten. Sander verzamelt deze gegevens in ingewikkelde Excel-sheets die alleen collega-plantenfysiologen begrijpen. Dankzij de samenwerking met Fillip Studios kan iedereen zich nu onderdompelen in de innerlijke wereld van planten.

Extra data & locaties

Dankzij Eindhoven Design District blijft Arabidopsis Symphony op het Wilhelminaplein in Eindhoven staan tot 11 februari 2023, wat betekent dat er volop kansen zijn om de installatie onder verschillende omstandigheden te ervaren.
Ondertussen is de reizende satelliet-versie van het project altijd op zoek naar nieuwe omgevingen en nieuwe melodieën. Nadat Vienna en Atlanta zijn bezocht in september en oktober, zal de installatie te zien zijn in Anchorage (Alaska, VS) vanaf februari tot augustus 2023 (Anchorage Design Week). Houd onze website en social media-kanalen in de gaten voor nieuwe aankondigingen.

De internationale data en locaties zijn mogelijk gemaakt door o.a. World Design Weeks en Stimuleringsfonds.

Fillip Studios

Fillip Studios

Fillip Studios