Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

Dish the Dirt

Dish the Dirt is een multisensoriële proefervaring die het verband legt tussen het voedsel dat we eten en het land waarop het is geteeld.

A multi-sensory menu connecting food and soil — © Sally Morris

Dish the Dirt biedt een andere manier om mensen in contact te brengen met de systemische problemen van het voedselsysteem en de aantasting van de bodem. Het gaat erom voedsel en bodem naast elkaar te laten zien om een viscerale ervaring te creëren, voor producenten, consumenten, boeren en burgers.

Een innovatieve ervaring die voedsel en bodem met elkaar verbindt

Levende bodems zijn een van de meest cruciale elementen van de natuurlijke wereld. Toch houden de meeste mensen er geen rekening mee, de meesten begrijpen het belang ervan niet, en slechts weinigen houden rekening met de relatie tussen hun voedsel en de bodem. Het is tijd om dat verhaal te veranderen en veranderingen door te voeren voor onze collectieve toekomst.

Dish the Dirt is een eetervaring die mensen verbindt met voedsel en de bodem waarin het wordt verbouwd door middel van multi-zintuiglijk eten. Gasten eten een 6-gangen menu en ervaren verschillende zintuiglijke elementen die de geur, smaak, geluid en het gevoel van de bodem oproepen. Deze ervaring is ontworpen om mensen te laten weten waarom onze levende bodems essentieel zijn, hoe de landbouw hen beïnvloedt en hoe het voedsel dat we eten een enorme impact op hen kan hebben.

Er worden prachtig ontworpen keramische borden gebruikt die geïnspireerd zijn op de bodem. Elk bord is gemaakt voor een andere proeverij en eetervaring. De borden zijn handgemaakt of op de draaischijf gegoten en geglazuurd in kleuren die gedachten, gevoelens en texturen van levende aarde oproepen.

Levende bodems bloeden net als wij, maar wij kunnen ze genezen

Levende bodems zijn de basis van het leven. De bodem is een levend deel van onze wereld; hij bloedt, raakt beschadigd en kan worden genezen, net als wij. Het geeft ons de basis van ons leven, maar omdat het ondergronds is, houden de meeste mensen er geen rekening mee.

Door beter voedsel te eten, geteeld in beter levende bodems, kunnen we een belangrijke impact hebben op het terugdraaien van onze milieuschade en het ondersteunen van de toekomst van onze natuurlijke wereld. Naast de impact op het milieu, kunnen we ook onze gezondheid veranderen. Dit kan worden bereikt door te begrijpen hoe ons voedsel de bodem waarin het wordt verbouwd en ons menselijk lichaam beïnvloedt. Bodems raken uitgeput, veranderen en worden aangetast, maar we kunnen ze opnieuw opbouwen, en de Dish the Dirt-ervaring toont deze hoopvolle boodschap voor de toekomst.

Dish the Dirt is een innovatieve eetervaring; het vertelt dit hoopvolle verhaal voor de toekomst en verbindt voedsel en bodem met elkaar. Dish the Dirt is geen workshop of lezing, maar maakt gebruik van prachtig design, smakelijk eten en zintuiglijke elementen geïnspireerd door de gastrofysica om consumenten.

Dish the dirt is een hoopvolle boodschap voor onze toekomst

In tegenstelling tot veel van de milieuboodschappen, die soms zwaar en moeilijk aanvoelen alsof we iets kunnen veranderen, is Dish the Dirt ontworpen om vreugde, hoop en verrukking te brengen om mensen te helpen zich bezig te houden met dit complexe onderwerp en tastbaar te maken hoe voedsel zich verhoudt tot de bodem.

De meeste mensen hebben nog nooit nagedacht over het voedsel dat op verschillende bodems of manieren wordt verbouwd of hebben nog nooit naast elkaar een vergelijking gemaakt van industrieel voedsel versus regeneratief voedsel. Het is ongebruikelijk voor mensen om een maaltijd te eten en de aarde waar het vandaan komt aan te raken, te ruiken en te zien.

Dish the Dirt is een unieke manier om het verhaal te vertellen van de levende bodems, waarom ze essentieel zijn en hoe ze ons en ons voedsel beïnvloeden.

Het thema van de Dutch Design Week dit jaar is 'Get Set', en Dish the Dirt biedt precies dat. Het gaat over het creëren van een verschuiving in de richting van het aanpakken van de uitdagingen waar we als samenleving voor staan rond voedselsystemen en bodemdegradatie en het belang van samenkomen om impactvolle verandering teweeg te brengen.

Play video
Play video

Over Gabby Morris Design

Een creatieve ontwerper en onderzoeker. Gabby is enthousiast om het belangrijke tastbaar en verrukkelijk te maken. Gabby beweegt zich met gemak tussen speculatief, service- en experience design. Met een interdisciplinaire aanpak die ontwerp, onderzoek en maken vermengt als een tool voor positieve impact, verandering en nieuwe gesprekken. Gabby's praktijk omvat voedsel, gezondheid en het milieu. Focussen op de verbanden en patronen binnen deze disciplines om resultaten te ontwikkelen zodat mensen

Delighting people and unpicking complexity — © Sally Morris

Ceramic plates that are inspired by Living Soils — © Lydia Stewart

Dish the Dirt - Best Soil is like Chocolate Cake — © Sally Morris

A new way of eating food and soil side-by-side

Partners
Strijp T+R area, BioArt Laboratories, Oirschotsedijk 14-10 , Map No. A1
Map wordt geladen...
Toiletten aanwezig