Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) From Beirut

Libanees Design, Wereldwijde Verhalen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Solar Cycles by Adrian Pepe — © Adrian Pepe

Voor de allereerste keer worden, Libanese ontwerpers in Nederland gepresenteerd door middel van een inclusieve, collectieve tentoonstelling, waarin een staalkaart wordt getoond van het creatieve weefsel dat de designscene in Libanon vormt.

De Ontwerpers

Individuele ontwerpers, ontwerpcollectieven en ontwerporganisaties gevestigd in Libanon komen samen om hun werk te presenteren onder de titel From Beirut: Lebanese Design, Global Stories. Deze tentoonstelling brengt actieve deelnemers aan de Libanese designscene, die nooit eerder samen te zien waren, samen en belicht de diverse talenten, productiewijzen en stijlen die Libanon te bieden heeft, door ze gedurende 8 dagen tijdens Dutch Design Week samen te brengen.
De werken zijn gekozen op basis van verschillende kenmerken: Duurzaamheid, Functionaliteit, Authenticiteit en Storytelling. Verschillend in stijl en uitvoering, variëren de producten van 3D-geprinte technologische vooruitgang in duurzaamheid, authentieke materialen en processen, hedendaags high-end design en persoonlijke verkenningen die de grenzen tussen kunst en functioneel design doen vervagen. De producten worden allemaal in Libanon geproduceerd, hetzij door de ontwerpers zelf, hetzij met de hulp van lokale productiehuizen; ze zijn verschillend en toch verbonden onder één thema: de capaciteiten, de schoonheid en de inspiratie die dit kleine mediterrane land te bieden heeft.

Impact en Uitwisseling

Het project wil een positief licht werpen op Libanon als design- en innovatiehub, terwijl het anders meestal met negatieve krantenkoppen wordt geassocieerd. Samen met onze partners in Libanon, FANTASMEEM van Goethe-Institut Libanon, en DCDI (Diwan for Culture, Design & Innovation), willen we Beiroet terugbrengen als de creatieve hub van het Midden-Oosten, door de ontwerpers in een situatie van kracht te plaatsen in plaats van zwakte en door het ware potentieel van onze creatieven te laten zien.
Door middel van deze tentoonstelling willen we een dialoog starten tussen Nederlandse en Libanese ontwerpen, diversiteit bevorderen en uitwisseling stimuleren.

Abnormal Couch by Post Industrial Crafts — © Guillaume Credoz

Stouff by MAD Architecture and Design — © MAD Architecture and Design

Pivot Mirror by Studio Borgi Bastormagi — © Joe Khoury Studio

Twig Kit by Twig Collaborative