Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Narcissus

Een kinetische ontdekking van introversie en extraversie.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Contemplating Narcissus — © Studio Roland Blok

Narcissus bestaat uit acht beweegbare zeshoekige spiegels. Het wacht tot je langs komt. Als je dichtbij komt zullen de spiegels één voor één bewegen om je aan te kijken. En ze zullen je blijven volgen. Je kunt niet gemakkelijk ontsnappen. Voor sommigen innemend, voor anderen oncomfortabel.

De mythologie van Narcissus

Op een dag liep Narcissus in het bos toen Echo hem zag werd ze verliefd en volgde hem. Narcissus voelde dat hij gevolgd werd en riep: "Wie is daar?". Echo herhaalde "Wie is daar?" Ze onthulde uiteindelijk haar identiteit en probeerde hem te omhelzen. Hij stapte weg en zei dat ze hem met rust moest laten. Ze was diepbedroefd en bracht de rest van haar leven door in eenzame valleien totdat er niets anders als een echogeluid van haar overbleef.

Nemesis, de godin van de wraak, leerde het verhaal en besloot Narcissus te straffen. Op een keer, in de zomer, kreeg hij dorst na de jacht, en de godin lokte hem naar een poel waar hij op het water leunde en zichzelf zag in de bloei van de jeugd. Narcissus besefte niet dat het slechts zijn eigen spiegelbeeld was en werd er verliefd op, alsof het iemand anders was. Niet in staat om de allure van zijn beeld te verlaten, realiseerde hij zich uiteindelijk dat zijn liefde niet kon worden beantwoord, en hij smolt weg van het vuur van passie dat in hem brandde en veranderde uiteindelijk in een goud-witte bloem.

Acht bewegende spiegels

Narcissus is een kinetisch kunstproject bestaande uit acht beweegbare zeshoekige spiegels. Het wacht tot er mensen langskomen. Als je in de buurt komt zullen de spiegels één voor één bewegen om je aan te kijken. En dan zullen ze je blijven volgen. Je kunt niet gemakkelijk ontsnappen. Voor sommigen innemend, voor anderen ongemakkelijk.

Wanneer er meerdere mensen langskomen, zullen de acht spiegels besluiten om met de situatie te spelen. Ze kiezen ervoor om jou, of iemand anders te weerspiegelen. In sommige spiegels zie je jezelf, in andere spiegels zie je iemand anders. Wanneer er nieuwe mensen langskomen, zullen de spiegels zich aanpassen aan de situatie. En ze blijven jou en de anderen volgen.

Hoe het werkt

Het Narcissus project is een holistisch systeem van mechatronica, software, wiskunde en neurale netwerken.

De mechanica bestaat uit motor gestuurde zeshoekige spiegels. Verder is er een 3D-dieptecamera. De motoren bewegen de spiegels zodanig dat ze in twee richtingen kunnen kantelen. Dit maakt het mogelijk om de spiegels allemaal op verschillende manieren te richten. De spiegels kunnen naar jou wijzen, zodat je jezelf in alle spiegels zult zien. De spiegels blijven je volgen wanneer je beweegt. Wanneer er meer mensen aanwezig zijn, kunnen de spiegels ervoor kiezen om je de anderen of jezelf te laten zien. Het is dynamisch spel per spiegel.

Het besturingsalgoritme begint met gezichtsherkenning. De posities van de gezichten worden gebruikt om een 3D-kamerpositie van het gezicht van de personen voor alle spiegels te berekenen. Dit wordt gevolgd door een berekening voor elke spiegel om het te richten, of wanneer er meer mensen zijn, om de andere personen te laten zien. Dit kan zelfs worden gemengd en in de tijd worden gewijzigd. Dit proces werkt continu, dus het lijkt erop dat de spiegels je volgen en de spiegels tot leven komen wanneer jij en vrienden langskomen.

Play video

Narcissus — © Studio Roland Blok

Narcissus door Jan Cossiers, 17e eeuw — © public domain