Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) BioModule

Modulaire wandpanelen van natuurlijk afval en snelgroeiende gewassen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
BioModule — © VanHier

Haal de natuur naar binnen met BioModule van VanHier: decoratieve, modulaire en 100% natuurlijke wandpanelen, gemaakt van Nederlandse natuurlijke reststromen en snelgroeiende gewassen.

Biobased Economie: van boer naar bouwer

Er is een verschuiving nodig van een lineaire economie naar een circulaire en biobased economie. Vanuit de biologische kringloop kunnen we CO2 opruimen en de biodiversiteit herstellen. VanHier geeft waarde aan snelgroeiende gewassen en lokale natuurlijke reststromen die anders worden verbrand (biomassa). Dit zetten we om in een duurzaam biomateriaal genaamd: BioM. Met BioM dragen we bij aan een beter verdienmodel voor boeren en natuurbeheer. De biomaterialen worden lokaal geproduceerd, waardoor de bouwsector minder materialen uit het buitenland hoeft te importeren en daarmee CO2-uitstoot wordt bespaard.

BioM - 100% natuurlijk plaatmateriaal

De mogelijkheden zijn eindeloos, VanHier verwerkt land-, tuinbouw- en natuurafval: rietmaaisel, rozenafval, kerstbomen, lisdodde, sorghum, gemaaid gras, en er zijn nog meer mogelijkheden. Een ander belangrijk ingrediënt is cellulose uit olifantsgras. Dit snelgroeiende gewas slaat 4 keer meer CO2 op dan een vergelijkbaar bosgebied.
BioM heeft een dikte van circa 2 mm, is krasvast, recyclebaar, afbreekbaar (composteerbaar) en vochtafstotend. Het materiaal is geschikt voor binnentoepassingen. De natuurlijke vezels zijn duidelijk zichtbaar in de platen. Elke afvalstroom heeft andere eigenschappen en een ander uiterlijk. In tegenstelling tot kunststof plaatmateriaal is BioM biologisch afbreekbaar (composteerbaar), recyclebaar, niet schadelijk voor de natuur en klimaat positief.

Toepassingen en mogelijkheden

BioM is geschikt als biolaminaat voor wandbekleding en meubelafwerking. Om meer sterkte-eigenschappen te verkrijgen is het mogelijk om meerdere lagen te lamineren met een natuurlijk bindmiddel. Het is vergelijkbaar met multiplex. De dunne platen kunnen met een lasersnijder in elke gewenste vorm worden gesneden en biedt zo tal van ontwerpmogelijkheden.
VanHier biedt verschillende kleuren platen aan door natuurlijke kleurpigmenten toe te voegen. We werken met semi-transparante kleuren waardoor het decoratieve effect van de natuurlijke vezels zichtbaar blijft.

BioModule at Yksi Expo — © VanHier

BioModule with rose waste — © VanHier