Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Re-use before recycle with wind blades

De impact start-up die met schaalbare outdoor-installaties, afgedankte windturbine bladen een tweede leven, en buitenruimtes toegevoegde waarde geeft.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Artist Impression of Blade Made at DDW22 — © Blade Made / Superuse Studios (Frank Feder)

Blade Made is een ontwerpstrategie voor het (her)gebruiken van afgedankte windturbine bladen in grootschalige installaties als alternatief voor, of een stap voorafgaand aan, recycling. Windbladen hebben inherente eigenschappen waardoor ze geschikt zijn als bouwelementen.

Hergebruik van wat nog waarde heeft // op DDW22 gerealiseerd met support van Eneco Wind

Blade Made wil een inspiratie zijn om niet meer automatisch weg te gooien wat we in de eerste functie niet meer kunnen gebruiken, maar systematisch op zoek te gaan naar een oplossing voor een 2e, 3e, etc. gebruik. Hiervoor is Blade Made door ChangeInc in Nederland uitgeroepen tot Changemaker en uitgeroepen tot Impact Pioneer of the Year 2022, door TEDxAmsterdam.

Blade Made wil een systeem-verschuiving in de windindustrie realiseren om hergebruik vóór recycling op te nemen in hun End-of-Life-beleid en hun commitment te vragen bij de implementatie, om zoveel mogelijk afgedankte wieken te gebruiken als waardevol materiaal voor outdoor-ontwerpen.

Energietransitie en circulariteit

Windturbines zijn een belangrijke bron van duurzame energie. Daarom wordt in het kader van de energietransitie versneld geïnvesteerd in capaciteitsuitbreiding van nieuwe windparken. De eerste generatie windparken is nu aan vervanging toe en wordt de komende jaren ontmanteld, vaak ten gunste van turbines die veel meer vermogen genereren.

Omdat de bladen moeilijk te recyclen zijn (wat voorlopig veel energie kost, en bovendien materialen van inferieure kwaliteit oplevert) verdient hergebruik vanuit klimaatoogpunt de voorkeur boven recycling (en helemaal boven verbranden of begraven). Hergebruik op een windturbine heeft natuurlijk de voorkeurs, maar als dit niet mogelijk is, biedt Blade Made een ontwerpstrategie die nu schaalbaar genoeg is om een ​​substantiële CO2-impact te realiseren, terwijl mooie, functionele en duurzame ontwerpen de buitenruimtes sieren en er vaak extra sociale waarde toevoegen.

De ontwerpen van Blade Made maken de energietransitie op een positieve, creatieve manier tastbaar voor het grote publiek door het verhaal van bewust materiaalgebruik en circulair gebruik van de bladen.

Play video
Play video

Blade Made, urban seating, Rewind Rotterdam — © Blade Made, Jos de Krieger

Blade Made, urban seating, Rewind Rotterdam — © Blade Made, Jos de Krieger

Blade Made, team on Wikado Playground / seating