Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) GOLD

100% collageen 0% plastic - een nieuw van collageen afgeleid biopolymeer voor hoogwaardig textiel

Dit project was onderdeel van DDW 2022
GOLD textiles - 100% collagen 0% plastic — © Denny Sachtleben, WINT Design Lab

Kan de natuur ons helpen aan de groeiende vraag naar synthetisch textiel te voldoen en de consumptie van petrochemicaliën te vermijden? Van RNA-sequencing tot materiaalarcheologie, dit ontwerpend onderzoeksproject onderzoekt een specifiek koeiendarmweefsel met als doel een duurzaam, zeer performant

RNA-sequencing en bioproductie

GOLD is een ontwerpend onderzoeksproject dat is geïnspireerd op de eigenschappen van de Goaldbeater-huid, de buitenste weefsellaag van de darm van de koe. Dit extreem dunne, elastische, scheurvaste membraan werd van oudsher gebruikt als scheidingslaag bij het kloppen van bladgoud. We hebben de uitstekende eigenschappen ervan onderzocht, het weefsel structureel en biochemisch bepaald en het RNA gesequenced. Ons doel is om de materiaaleigenschappen synthetisch te repliceren om een ​​biopolymeer te ontwikkelen om hoogwaardig textiel te produceren. Het substraat wordt gekweekt in bioreactoren en is daardoor 100% vegan en biologisch afbreekbaar.

Materiaalarcheologie en prototyping

Tijdens deze eenjarige onderzoeksbeurs hebben we de esthetische en functionele ontwerpkenmerken van de Goldbeater-huid onderzocht. Het onderzoek onderzocht het potentieel van de eigenschappen van het materiaal op het gebied van de hedendaagse outdooruitrusting. De studie van de natuurlijke stof werd uitgevoerd bij FILK Freiberg. Tijdens het experimenteren met het natuurlijke materiaal zochten we in vergeten archieven en oude wetenschappelijke artikelen naar beschrijvende processtappen. Omdat collageen het meest voorkomende biopolymeer in de natuur is, zijn dierenhuiden door de geschiedenis heen door mensen gebruikt. De Inuit maakten bijvoorbeeld waterafstotende darmparka's van vergelijkbare weefselsoorten om jagers droog te houden in hun kajaks. Door geavanceerde fabricagemethoden toe te passen, waaronder het leggen van robotgaren en materiaallaminering, werd een taxonomie van processtappen gedocumenteerd in video's en materiaalmonsters. Op basis van onze bevindingen hebben we een nieuwe generatie waterafstotende outdoorjacks ontwikkeld en ontworpen.

De tentoonstelling

De wereldwijde vraag naar synthetisch textiel neemt gestaag toe, terwijl de productie ervan grote hoeveelheden petrochemicaliën, energie en niet-duurzame grondstoffen blijft verbruiken. Wij geloven dat de natuur inspiratie biedt voor duurzame en hoogwaardige textielalternatieven. Als onderdeel van de tentoonstelling "Rethinking Plastic" presenteert WINT Design Lab een jaar van materiaalonderzoek op de Goldbeater-huid. Het resultaat is een één-op-één demonstratie hardloopjack. Het is gemaakt van natuurlijk materiaal om de functionaliteit en esthetiek van biosynthetisch gegroeid collageensubstraat te demonstreren - de basis voor GOLD-textiel.

Play video

GOLD running jacket — © Denny Sachtleben, WINT Design Lab

GOLD running jacket detail — © Denny Sachtleben, WINT Design Lab

Ultra light-weight GOLD running jacket — © Denny Sachtleben, WINT Design Lab

Water-repellent and tear-resistant material