Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Plastic W(e)ave

Het vervormen en weven van nieuwe manieren van sociale interactie met een stedelijk apparaat van geupcyclede plastic textielspoelen

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Extrusion view — © Margherita Nuti

Plastic W(e)ave komt voort uit onze wens om de industriële realiteit van Prato te vertellen door middel van een object dat een brug slaat tussen lokale tradities en hedendaagse productietechnologieën, waarbij de spoelen van gewoon industrieel afval worden verheven tot een iconische module

Waarom Prato?

Prato is een stad in Toscane die alom bekend is om haar textielproductie. Sinds de middeleeuwen zijn de sociale identiteit en de stedelijke indeling van de stad diepgaand beïnvloed door de levendige industrie, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van een uniek evenwicht tussen productiesysteem en architectuur. Prato steunt op een netwerk van kleine tot zeer kleine bedrijven waar elk, zoals het tandwiel van grote machines, bijdraagt aan een specifieke rol in de totale productieketen. In tegenstelling tot de tendens om elke productiefase te centraliseren in één enkel orgaan, wordt in Prato elke productiefase afgehandeld door een gespecialiseerd klein bedrijf, dat volledig onafhankelijk is en nauw concurreert met de andere bedrijven: decentralisatie en pluraliteit in plaats van standaardisatie en uniformiteit.

Waarom een spoel?

Als men door de wijken en voorsteden van Prato loopt, stuit men gemakkelijk op voorwerpen die getuigen van het industriële erfgoed van de stad. Een van deze voorwerpen is de "rocchetto" (spoel), een element dat een groot deel van de productie uitmaakt, gemaakt met een cilindervormige holle kern waaromheen de draden worden geweven. Wij denken dat geen enkel ander voorwerp de plaatselijke identiteit beter kan samenvatten en vertegenwoordigen. De modulariteit, de chromatische rijkdom en de mechanische sterkte, naast de sterke iconische waarde, vormen de basis voor ons onderzoekswerk dat geleid heeft tot de creatie van Plastic W(e)ave.
De installatie is opgebouwd uit ongeveer 10.000 spoelen van gerecycleerd plastic, die een rechthoekig platform vormen dat vanuit het horizontale vlak naar boven beweegt en de dynamische vorm van een golf simuleert, terwijl het ook herinnert aan de rusteloze beweging van een weefgetouw. De plastic dragers simuleren dus de schering en inslag en vormen een 3D geometrisch patroon dat het werk onderscheidt, waarvan de compositie het resultaat is van onderzoek naar historische textielmotieven dat is uitgevoerd in de archieven van het Textielmuseum van Prato.

Elementaire module voor nieuwe stedelijke strategieën

De studie van historische patronen en hun herinterpretatieproces leiden tot de creatie van een dichromatisch patroon met een harmonisch profiel, gebruik makend van heldere complementaire kleuren zoals geel en paars, wat een korrelige textuur oplevert met een sterke visuele impact.
Plastic W(e)ave is ontworpen om verder te gaan dan de pure visuele perceptie, door zichzelf voor te stellen als een elementaire ruimtelijke module die nieuwe manieren van sociale interacties mogelijk kan maken. De gebruikers kunnen vrij interageren met het object, erop lopen, op de uitsteeksels zitten, of het meer in het algemeen gebruiken als een veilige ruimte om alternatieve vormen van socialisatie op gang te brengen. In het algemeen slaat het werk een brug tussen lokale tradities en hedendaagse productietechnologieën, waarbij de spoelen worden verheven van gewoon industrieel afval tot een iconische module, die het verhaal kan vertellen van een stad die verborgen ligt in haar industriële erfenis en bewaard is gebleven in de herinnering van haar nijvere arbeiders.

Overview — © Margherita Nuti

Detail spools — © Margherita Nuti

Detail pattern — © Margherita Nuti

Bird-eye View