Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Current Mood

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Current Mood is een interactief ontwerp dat gebruik maakt van realtime maritieme datagegevens in Scheveningen. Dit project gaat de ontkoppeling van de mens met de natuur tegen. Het nodigt je uit om in contact te komen met de zee en haar stemming te gebruiken om je eigen emotie te onthullen.

Je stemming spiegelen in de natuur

Ons lichaam is diep verbonden met water. We bestaan ​​niet alleen voor 60% uit water, maar we voelen er ook een sterke emotionele band mee. Net als de golven in de zee, kan onze stemming plotseling en drastisch omslaan.

Ons brein is geprogrammeerd om ons te kalmeren als we naar grote hoeveelheden water kijken. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de kleur blauw ons visueel stimuleert en een positieve impact heeft op onze mentale gezondheid. Zo helpt water ons om onze gemoedsrust te vinden.

In de huidige maatschappij profiteren de meeste mensen echter niet van de mentale gezondheidsvoordelen die het leven naast water kan bieden. Zelfs in de steden die het dichtst bij de zee liggen, zoals Den Haag of Amsterdam, vinden mensen het steeds moeilijker om de tijd te vinden een bezoek te brengen aan het water. Paradoxaal genoeg hebben we vanwege ons moderne drukke leven nu meer dan ooit behoefte aan de kalmerende werking.

De relatie tussen mens en natuur is de afgelopen decennia steeds verder uit elkaar gegroeid. Hoe meer afstand we nemen van het water, des te vatbaarder we zijn voor de wispulturige golven in onze geest.

Achter de schermen

Het project Current Mood is verbonden met een online database met live maritieme datagegevens van weerboeien op Scheveningen. De realtime golfhoogte wordt elk uur bijgewerkt en zorgt voor een directe verbinding tussen de zee en de inwoners van de stad op het land. Het biedt een alternatieve manier om de natuur te beleven en nodigt ons uit om samen het lawaai van de hedendaagse maatschappij te dempen. Current Mood wil zijn publiek laten nadenken over hun eigen huidige stemming, door de stemming van de zee te observeren.

Play video