Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) AgriValley

een langlopend poëtisch onderzoek naar de Nederlandse landbouw

Dit project was onderdeel van DDW 2022
filmstill 'AgriValley' Mirte van Duppen — © fern grower 'Vitro Plus' (2022) Mirte van Duppen

Mirte van Duppen laat in haar cinematografische weergaven diverse productielandschappen samenkomen als een sociaal construct, waarbij het uiterlijk uiteindelijk bepaald wordt door het gebruik. Hier leven en werken mens en machine samen.

AgriValley

‘Toen ik zeven jaar oud was, liep ik voor het eerst een onbekend landschap in. Een kas. Al mijn zintuigen werden getriggerd door het vocht, de hitte en de geur. Ik herinner me nog steeds deze verwondering. Meer dan twintig jaar later leg ik deze landschappen vast waarin ik de spanning tussen mens en machine weergeef.’ - Mirte van Duppen

AgriValley is een langlopend poëtisch onderzoek naar de Nederlandse landbouw. De futuristische - bijna droomachtige beelden - geven inzicht in de enorme impact van de technische innovatie in de agrarische sector. Mirte van Duppen laat in haar cinematografische weergaven diverse productielandschappen samenkomen als een sociaal construct, waarbij het uiterlijk uiteindelijk bepaald wordt door het gebruik. Hier leven en werken mens en machine samen. Van Duppen toont het hedendaagse landschap in associatieve analyses door het gebruik van beeldrijm en essayistische cameravoering.

AgriValley is mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Impulsgelden Provincie Noord-Brabant, Kunstloc en Tilburg Makersfonds

in Pennings Foundation

AgriValley is een langlopend onderzoek dat bestaat uit meerdere onderdelen. In Pennings Foundation wordt de vijf schermen installatie ‘New Gardens of Eden’ getoond. Er ontstaan tegenstellingen en samensmelting van het landschap binnen een ruimtelijke video-installatie, waarbij de interactie tussen meerdere schermen een belangrijke rol speelt. Van Duppen’s verwondering en oog voor detail resulteren in composities van een in haar ogen subliem landschap die terugvoert naar haar herinneringen als 7-jarige.

New Gardens of Eden

New Gardens of Eden
5-schermen video-installatie
16:9 full HD, 50p, 00:52 min
2022

‘New Gardens of Eden’ toont het productielandschap van de toekomst. In dit vijfluik vloeien verschillende landschappen samen tot één geheel. Binnen en buiten, gewas en dier, sierteelt en voedsel, mens en machine komen samen in repeterende beelden. De meeste elementen van de hedendaagse landbouw zijn aanwezig en uitwisselbaar. De roze orchideeën gaan een visuele verbinding aan met het roze led-licht in de cel waar varens opgroeien. De gele lijnen van de tomatenkas lopen perspectivisch gelijk met de kas van de orchideeën. De constructie van de open koeienstal lijkt op een kas en de lucht bij de aspergeteler komt overeen met de hemel bij de koeien. Al is de mens niet overal zichtbaar kan deze niet afwezig zijn; techniek beweegt niet uit zichzelf. De arbeid wordt op een andere manier verdeeld en het landschap anders vormgegeven. Uitgezoomd vormen de vijf verschillende productielandschappen één horizon, die van het nieuwe Nederlandse landschap.

Play video

exhibition view 'AgriValley' on site at cow farmer — © photo: Roosje Verschoor

exhibtion view 'AgriValley' Pennings Foundation — © photo: Almichael Fraay