Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

RetroFuture

Over de toekomst van gisteren

RetroFuture is een tentoonstelling over de toekomst van gisteren. In het futuristische gebouw van het Evoluon wordt de bezoeker in een spectaculaire en speelse setting meegenomen in de belevingswereld van toekomstdenkers, dromers en kunstenaars met design, kunst, wetenschap en film.

Klassieke toekomstdromen

Toekomstdromen zijn van alle tijden. Sinds de allereerste dag dat we mens zijn, dromen we over hetgeen de toekomst ons kan brengen. We dromen over het eeuwige leven, een paradijs op aarde, of een nachtmerrie waarin de wereld vergaat. Deze klassieke toe- komstvisies zijn een inspiratie voor kunstenaars die met een verrassende mix van objec- ten, film en design een nieuw licht laten schijnen op de toekomst. Met werk van Studio Drift, Maison de Faux & Esmay Wagemans, Audrey Large, Driessens & Verstappen, Tabita Rezaire, Floris Kaay, Michael Mandiberg en Studio Smack.

Hoe we vandaag over de toekomst denken is gebaseerd op verhalen, gedachten en daden van grote denkers; er is niet maar één toekomst, het zijn er vele. Hoe werd er gedacht dat de wereld er vandaag uit zou zien? En wat kunnen we van die gedachten leren? In de tentoonstelling reist de bezoeker mee naar de toekomst van gisteren.

Van toekomstdroom naar werkelijkheid

Veel dromen en ideeën zijn echt geworden. Waar Da Vinci in de 15e eeuw droomde over vliegen, werd dit aan het begin van de 20ste eeuw werkelijkheid. En waar in vroegere films en beelden communiceren via een beeldscherm fictie was, is ‘beeldbellen’ inmiddels een een noodzaak gebleken en een gewoonte geworden. In RetroFuture stapt de bezoeker in tien tunnels vol fictie en feiten die onze toekomst hebben vormgegeven. Op de vier ‘ringen’ van het Evoluon is 3000 m2 tentoonstelling ingericht.

Een kijkje in toekomst

In een kermisachtige setting zijn tien ideeën over hedendaagse vraagstukken te zien. Zo staat er de Microbial Vending Machine van Emma van der Leest, een omgebouwde snackautomaat waar je in plaats van kroketten, producten van algen en enzymen aantreft. De toekomst van geld is te vinden in de gokautomaat en in een spookhuis komt de bezoeker een collage van nare dingen tegen, waarvan je hoopt dat die juist geen werkelijkheid worden. Een tijdmachine brengt je miljoenen jaren de toekomst in.

Over Next Nature

Next Nature is een netwerk van makers, denkers, educators en supporters. Met leden in 44 landen, is Next Nature het internationale netwerk voor een ieder die geïnteresseerd is het debat over onze toekomst. In 2022 heropent Next Nature het iconische Evoluon in Eindhoven, als ontmoetingsplaats en presentatieplek voor de wondere wereld der techniek, de spitsvondigheid en creativiteit van design en innovatie, over mens en maatschappij die steeds meer versmolten raken met technologie.

Partners
West area, Evoluon, Noord Brabantlaan 1A , Map No. C1
Map wordt geladen...
Wifi beschikbaar
Toiletten aanwezig