Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Embassy of Rethinking Plastic

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Root on Root — © Zena Holloway

Met Rethinking Plastic laat Yksi Expo op een verrassende en prikkelende manier zien hoe we anders kunnen kijken naar en omgaan met plastic, ‘s werelds meest verguisde materiaal. Als een van oorsprong goedkoop materiaal wordt het gemakkelijk weggegooid. Met alle gevolgen van dien.

Embassy of Rethinking Plastic

De urgentie van plastic als milieuprobleem is duidelijk, maar tegelijkertijd is een wereld zonder plastic nauwelijks voor te stellen. Ontwerpers ontwikkelen alternatieven. Denk aan producten die langer meegaan, beter te scheiden zijn en dus beter te recyclen. Of bijvoorbeeld systemen waardoor we plastic op een zinvolle manier kunnen inzamelen, hergebruiken en upcyclen tot nieuwe producten. Maar ze helpen ook bij bij het creëren van (gevoels)waarde bij producten, zodat gebruikers plastic anders gaan beleven.

Aan de hand van steeds wisselende exposities, lezingen en workshops, komt bij de Embassy in 2022 de hele keten aan bod. Onder de naam Rethinking Plastic Academy zijn studenten van diverse ontwerp opleidingen, zoals het SintLucas college Eindhoven/Boxtel, Minerva Groningen en L’École de design Nantes, aan de slag met het onderwerp plastic.

Tijdens Dutch Design Week 2022 neemt de Embassy je mee langs de vele mogelijkheden die het materiaal biedt. Van natuurlijk geverfd bio-textiel tot 3D-geprinte meubels op basis van reststoffen uit drinkwaterproductie en rioolwaterzuivering. En van akoestische panelen tot een materialenonderzoek resulterend in verpakkingsmateriaal op basis van algen. Daarnaast tonen deelnemers en partners, zoals Brightlands, Packadore en Green Award, hoe zij op eigen wijze het thema Rethinking Plastic onder de loep nemen.