Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Nuovomondo

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Prickly Pear fibre in leaf. — © Martina Taranto

Nuovomondo is een materiaalonderzoek dat de kenmerken onderzoekt van de vezel die wordt gewonnen uit de cactusvijg en de mogelijke toepassingen ervan voor duurzaam productontwerp om alternatieve materialen voor de toekomst te bedenken.

Nuovomondo. Een materiaalonderzoek.

Nuovomondo is een materiaalonderzoek dat de kenmerken onderzoekt van de vezel die wordt gewonnen uit de cactusvijg en de mogelijke toepassingen ervan voor duurzaam productontwerp.
De vezel met zijn unieke natuurlijke patroon en eigenschappen opent voor het ontwerp van nieuwe items met een paradigmatische esthetiek. Nuovomondo bevordert een conceptie van de ontwerppraktijk die uiteenloopt van een die wordt gemotiveerd door impactminimalisatie, naar logica van bio-geïntegreerd materiaalontwerp.

De biologische behoeften en overlevingsvaardigheden van de plant in het licht van materiaalgebruik werden bestudeerd. Het etterende karakter van de plant maakt het een goede ecologische partner voor duurzaam materiaalontwerp. De objecten die zijn geproduceerd om mogelijke toepassingen van de vezel te demonstreren, zijn ontwikkeld om volledig organisch en vrij van synthetische componenten te zijn.

De aanpak van Nuovomondo bevordert de ecologische ontwerplogica in tegenstelling tot traditionele synthetische interpretaties van het leven die afwijken van bio-geïntegreerde gedragingen, biologische creativiteit en esthetiek.

Play video

Prickly Pear plant. — © Martina Taranto

Prickly Pear fibre in the shape of a bowl. — © Martina Taranto

Prickly Pear fibre in the shape of a bowl. — © Martina Taranto

Nuovomondo bowl series.