Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

Vij5 x Small Living

Ontdek ‘Small Living’ als nieuwe vorm van luxe, met interieur design producten voor kleine ruimtes en compact wonen.

NEW Flip Desk by Charles O Job — © Vij5

Wonen in kleine ruimtes is wereldwijd een trend. Tijdens DDW lanceren we binnen dit thema twee nieuwe, slim ontworpen producten: een opvouwbaar bureau en een compacte kapstok. De expositie toont ook bestaande ontwerpen uit de Vij5 collectie die specifiek geschikt zijn voor kleine (woon)ruimtes.

De ‘Small Living’ trend

Wonen in een kleine ruimte is wereldwijd een groeiende trend en zelfs een sociale beweging. Ook in het hogere segment doet deze ‘trend’ zijn intrede. Kleine woonruimtes worden gezien als een nieuwe luxe en eigentijdse vorm van vrijheid. Interieurs worden daardoor flexibeler, multifunctioneel en individueler. Maar ook specifieke ruimtes in een (groot) huis vragen om compacte oplossingen, zoals bijvoorbeeld de gang, badkamer of een (nieuwe) thuiswerkplek.

De voordelen van ‘Small Living’

Er zijn veel redenen denkbaar om naar een compacte woning te verhuizen. Voor veel mensen is het een noodzaak. Ruimtegebrek en hoge huizenprijzen in grote steden zorgen voor wonen in een beperkt volume. Andere mensen kiezen er bewust voor om de ruimte waarin ze leven te verkleinen, te vereenvoudigen of met minder te leven. Ze omarmen de vrijheid die gepaard gaat met de levensstijl van een ‘tiny house’ en willen een functioneel huis in plaats van ongebruikte vierkante meters die ze moeten onderhouden, schoonmaken en repareren. Op deze manier gaat ‘small living’ over meer dan alleen wonen in een kleine ruimte (hoewel een klein huis daar zeker bij hoort). Wonen in een kleine ruimte is een perfecte gelegenheid om energieverbruik te verminderen. Kleine huizen en appartementen zijn ook charmant, betaalbaar en gemakkelijk te onderhouden.

‘Small Living’ design

Om het wonen in een compacte ruimte mogelijk te maken, zullen ontwerpers innovatieve oplossingen moeten vinden. Relevante vragen zijn; welke functie de woning van de toekomst moet vervullen, hoe duurzame woonoplossingen eruitzien, hoe individuele woonwensen zullen veranderen en waar werk en sociaal leven zich in de toekomst zullen afspelen. Compacte woonruimtes hoeven overigens niet klein aan te voelen. Een slim ontwerp kan kleine ruimtes juist leuk en interessant genoeg maken voor comfortabel en esthetisch wonen. Tijdens DDW 2022 lanceren we binnen dit thema twee nieuwe, slim ontworpen producten: een opvouwbaar bureau en een compacte kapstok. Daarnaast tonen we de andere ontwerpen uit de Vij5 collectie die specifiek geschikt zijn voor kleine woonruimtes. De expositie geeft designinspiratie voor alle soorten kleine woonruimtes, zoals (werk)studio's, tiny houses, vakantiehuizen, aanleunwoningen, kleine appartementen of zelfs knusse hoekjes en ruimtes in een huis van elk formaat.

Over Vij5

Vij5 geeft een collectie interieur accessoires, verlichting en meubels uit. Als ‘uitgevers van design producten’ werken we vanuit inhoud: het product en het verhaal daarachter staan voorop. We bieden ontwerpers en makers een platform waarop we samen nieuwe design producten ontwikkelen en verspreiden. Hierbij vervullen we een verbindende rol met als doel een positieve impact te creëren voor de mensen om ons heen. Met de Vij5 collectie brengen we een ode aan het ambacht van de productontwerper.
NEW Coatrack by Maarten Baptist — © Vij5