Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Shinetime

Zie tijd in een nieuw licht.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Shinetime

Shinetime is een nieuw tijdssysteem dat elke dag laat zien hoeveel licht beschikbaar is. Mensen worden door de zon opgeladen, daarom is het belangrijk voor onze gezondheid om te weten wanneer zonlicht beschikbaar is. Zo kunnen we elk sprankje licht benutten.

Het draait om de zon.

Shinetime is een project van Jeroen Timmer - ontwerper bij jeruniverse.studio.
Hij presenteert een nieuwe klok die meebeweegt met de seizoenen en het beschikbare daglicht.

Jeroen: “Ik voel me wat ongemakkelijk als ik de conventionele klok gebruik. Ik heb de indruk dat het een strict ritme van uren, minuten en seconden is. Er is niet aan te ontkomen. Klokken zouden instrumenten moeten zijn om je leven handig mee te kunnen organiseren, niet iets dat ‘dicteert’ wat wanneer te doen.”

Ons huidige systeem zijn rigide en mechanisch, terwijl natuur flexibel en organisch is. De tijdssystemen die we vandaag de dag gebruiken zijn nog altijd gebaseerd op primitieve technieken, simpelweg omdat die een paar eeuwen state of the art waren. Tegenwoordig zijn onze machines digitaal en geavanceerd. Zij kunnen meebewegen met de seizoenen. Dit is waarom Jeroen een tijdssysteem heeft gebouwd dat zichzelf aanpast aan de natuur en aan mensen.

Het einde van zomer- en wintertijd

Geen dag is hetzelfde. Elke ochtend wordt door Shinetime de tijd ietsje aangepast aan het moment waarop de zon op komt. Elke dag heeft een eigen aantal shine-hours en shine-minutes te bieden. Als gevolg is er geen noodzaak meer om de klok kunstmatig een uur vooruit of achteruit te zetten. Shinetime beweegt vanzelf met de seizoenen en het licht mee. Simpel!

Kom naar het Klokgebouw op Strijp-S in Hal 1 en ervaar Shinetime zelf. We horen graag jouw ervaringen met tijd en de klok.