Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Embassy of Food

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Bernard Hermant

Bestaat er over 30 jaar nog een supermarkt zoals we die nu kennen? Doen we nog boodschappen, of laten we alles thuisbezorgen? Eten we nog dierlijke producten, exotische gewassen en snoepgoed, of zijn we al lang over op een ander dieet?

De supermarkt van de toekomst

De Embassy of Food biedt niet direct de antwoorden, maar neemt je aan de hand door een wereld van mogelijke toekomstscenario’s. Ervaar de voor- en nadelen van de mogelijke ontwikkelingen en bepaal hoe jouw supermarkt van de toekomst eruit moet komen te zien.

De supermarkt is een fascinerende plek; waar mensen vanuit de hele samenleving bij elkaar komen, waar nieuwe producten worden geïntroduceerd, en waar wordt geëxperimenteerd met verpakkingsmaterialen, het beïnvloeden van koopgedrag en methoden om voedselverspilling tegen te gaan. Het is een invloedrijke plek waar wij als consument elke dag richting geven aan hoe de toekomst eruit komt te zien door wat wij in ons boodschappenmandje stoppen. Ook al hebben we dat zelf niet altijd door.

Vlees zonder dier, melk zonder koe, functionele voeding, boodschappen-bezorgservice binnen 10 minuten en digitaal dineren. We zitten midden in een enorme voedseltransitie die het gebruik van onze bestaande grondstoffen, productietechnieken en (culinaire) gewoontes op de proef stelt. We zijn massaal op zoek naar duurzamere, eerlijkere en gezondere alternatieven voor een betere wereld. Tegelijkertijd verlangen we naar nóg meer gemak, personalisering, betere beleving en constante digitalisering. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de supermarkt in 2050 drastisch veranderd zal zijn.

Samen met ontwerpers en studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben we de afgelopen maanden gewerkt aan verschillende scenario’s voor de supermarkt van de toekomst. Dit deden we in de vorm van een Embassy Lab waarbij Studio Merle Bergers en Nonhuman Nonsense en de studenten aan de slag gingen met een drie concrete ontwerpopdrachten. De uitkomsten zullen worden gepresenteeerd op Dutch Design Week 2022. Verwacht een prikkelende interactieve tentoonstelling die je verschillende – wenselijke en minder wenselijke – toekomstscenario’s laat ervaren en aanzet tot nadenken.