Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Embassy of Health

In de expositie Chronic Health laten we voorbeelden, proces en het resultaat zien van een wendbare, verantwoordelijke en lerende mindset.

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Hoe veranderen we onze houding ten opzichte van gezondheid? Om de samenleving gezond(er) te maken en te voorkomen dat de zorg onbetaalbaar en onuitvoerbaar wordt, is het hoog tijd voor andere routes en perspectieven.

Nieuwe samenwerkingen

Hoe zorgen we ervoor dat we in beweging komen en blijven? Een ontwerpende houding leert ons niet te zoeken naar één of dé oplossing, maar om vooral veel verschillende mogelijkheden uit te proberen. We maken ruimte en tijd voor verandering. In die ruimte is er plek om fouten te maken, daarvan te leren en opnieuw te proberen. Experimenteren maakt ons wendbaar. Het helpt ons aanpassen, het oude en vertrouwde los te laten en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Zo kunnen een ziekenhuis en een woningcorporatie verkennend de wijk ingaan om te groeien in een nieuwe, gedeelde rol ter ondersteuning van de vitaliteit en gezondheid van wijkbewoners.

Lange termijn

Hoe maken we verantwoordelijke keuzes voor de langere termijn? Kunnen we het kortetermijndenken afleren? Op maatschappelijk niveau hebben we weinig aan een gezond lichaam wanneer het zich voortbeweegt op een vervuilde, onleefbare planeet. Op het niveau van het individu is het de uitdaging om vandaag de dag gezonde keuzes te maken met een uitgesteld, positief effect op onze oude dag. Ontwerp helpt ons uit het hier en nu te stappen en dingen in het vergezicht van de nog in te kleuren toekomst te bekijken.

Het omarmen van diversiteit

Hoe nemen we een open en nieuwsgierige houding aan? Hoe leren we van elkaar, voorbij ons eigen kader? We halen lessen uit de natuur en van het palet aan mensen in de samenleving. Gezondheid brengt voor iedereen andere uitdagingen en niet iedereen heeft dezelfde kansen. Het volledig omarmen van diversiteit vereist dat we wegblijven van één route om gezondheid te bereiken. Zo leven we ons in hoe het is om te leven met een chronische ziekte of hoe toegang tot zorg eruit ziet als je financiële stress ervaart. We vormen een lerende context waarin we meerstemmigheid omarmen en op elkaar voortbouwen.

In deze expositie Chronic Health nodigen we je uit om verschillende perspectieven en houdingen aan te nemen. In het verdiepende programma beoefenen we samen de ontwerpende mindset waarmee we stap voor stap bewegen naar chronische gezondheid.