Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

New Way of Wool

Het Hollands Wol Collectief introduceert de eerste producten gemaakt van hun industrieel verwerkte Nederlandse wol.

Designvilt van 100% Nederlandse wol

Het Hollands Wol Collectief werkt aan het structureel heropbouwen van de wolketen zodat Nederlandse wol niet meer als afval wordt gezien maar wordt toegepast in hoogwaardige producten. Wol is een prachtig, ondergewaardeerd biobased materiaal dat de praktijk van de circulaire economie demonstreert.

De waarde van materiaal

Wol wordt in Nederland momenteel gezien als afvalproduct: het wordt verscheept naar China of belandt op de stortplaats. De wolindustrie heeft Nederland bijna helemaal verlaten. De Nieuwe Weg van Wol stelt een alternatief voor: een circulaire wolketen waarin onze kijk op materialen is veranderd. Elk element van de installatie is met liefde en zorg gemaakt en lokaal en duurzaam verwerkt: het object zelf is gemaakt van een oude eiken vloer en zorgvuldig verwerkt tot een meubel. De tentoongestelde wollen producten tonen de ongelooflijke veelzijdigheid van wol en worden gemaakt in samenwerking met partners in de interieurbranche die hun duurzame waarden delen en maatschappelijke impact maken. Op de planken vertegenwoordigen de producten HWCs trapsgewijze verdienmodel: hoogwaardige producten (kleding, interieurproducten) op de hogere planken, wolisolatie en kunstmest op de laagste plank. Elke wolsoort heeft een toepassing, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De circulaire economie in de parktijk

De missie van het Hollands Wol Collectief is om de missende schakels in de wolketen opnieuw op te bouwen en zo wol weer breed beschikbaar te maken. Het HWC verzorgt het proces van de inkoop van geschoren wol tot en met de productie van wollen halffabricaten zoals vilt. Zij zetten samenwerkingen met ontwerpers en fabrikanten op waarmee ze de hoogwaardige producten in de interieurbranche op de markt brengen. Uniek in hun aanpak is dat ze uitgaan van de grondstof en de daarbij behorende keten: elke wolsoort heeft een ideale toepassing zodat er geen wol verloren gaat.
Het vertellen van het verhaal van de Nieuwe Weg van Wol is een belangrijk onderdeel van het Hollands Wol Collectief: om aan een nieuwe economie te bouwen heb je partners nodig. Vanaf het begin hebben ze daarom een netwerk opgebouwd van leveranciers, boeren, wolexperts, fabrikanten, ecologen, ambassadeurs, en meer. Sluit je aan om samen met ons de circulaire economie in de praktijk brengen!

Over Hollands Wol Collectief

Hollands Wol Collectief is in november 2021 opgericht door Industrieel Product Ontwerpers Janne en Mirthe om de wolketen in Nederland weer op te bouwen. Ze vormden hun bedrijf rondom de oplossing van het woloverschot: het afstemmen van de grote verscheidenheid aan beschikbare wol op de groeiende vraag naar biobased materialen. Impact maken door groot te denken: hun eerste pilot resulteerde in de verwerking van 10.000 kg Hollandse wol.
Strijp-S area, Yksi Expo, Torenallee 22-04 , Map No. B13
Map wordt geladen...
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig