Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) LACED

3D-geprinte kanten trouwjurk

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Lace Bodice Close-Up — © Sew Printed

De kant in dit project begon als een digitale illustratie die een digitaal model werd dat door een machine in fysieke vorm werd gebracht. Dit project plaatst een vertrouwd textiel naast een futuristische manier om het tot leven te brengen door middel van nieuwe technologie en materialiteit.

Design

Bij het maken van een 3D-geprint flexibel textiel, werd het idee van een op maat gemaakt kantmotief de drijfveer voor dit kledingstuk. De beweging en vloeibaarheid van het stuk waren cruciaal, daarom werd de onderstructuur van de jurk geconstrueerd met behulp van traditioneel maatwerk. De kantmotieven zijn allemaal geïllustreerd en ontworpen om 3D te printen met desktop 3D-printers.

Material

Er zijn twee primaire materialen die worden gebruikt om de bloemen in 3D te printen. Een van de gebruikte materialen is een zuiverend mineraal dat tijdens het printen CO2- en koolstofemissies uit de omgeving absorbeert. Daarom, net zoals planten zich in het echte leven gedragen, ademen deze kanten bloemen en brengen ze het kledingstuk tot leven. Het maken van deze veter door middel van 3D-printen levert geen afval op, omdat alleen de exacte hoeveelheid materiaal wordt gebruikt die nodig is. Door de rubberen component is het materiaal uiteindelijk biologisch afbreekbaar. Het is ook recyclebaar en kan worden omgezet in toekomstige kledingstukken op het gebied van "slow fashion" couture-stukken.

Method

Traditionele stoffen kantmotieven worden meestal uitgesneden uit een groot stofstaal. In dit geval worden de kantmotieven op een aangepast formaat bedrukt en wordt precies de benodigde hoeveelheid materiaal gebruikt. Het kant wordt genaaid met behulp van traditionele methoden voor het maken van kleding, zoals met de hand naaien en naaien met een machine. 3D-pentechnologie werd gebruikt om de kleinere bladmotieven in het stuk te hechten. Door de flexibiliteit en zachtheid van de bloemen kon het kant met de hand worden gepareld. Door de manier waarop het is geconstrueerd, wordt de jurk een hybride tussen wat traditioneel is en wat nieuw is voor de ontwikkeling van kleding en textiel.

Play video

Laced Dress Skirt — © Anna Stroh

Lace Flower on 3D Printer — © Anna Stroh