Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Equal Table

De dunne lijn tussen professionele ontwerper en amateur-maker

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Léa CRUARD/www.lea-cruard-garcia.com

Een nieuw tijdperk breekt aan.
De opkomst van de amateurs.
Die enthousiastelingen die geen
beginnelingen of professionals zijn, maar briljante duizendpoten, die alle creatieve grenzen doen vervagen in deze nieuwe post-pandemische tijd.

Equal Table presenteert een open discussieavond over de grenzen van amateurisme

Als autodidact en als volwaardig schepper hebben amateurs in dit nieuwe tijdperk het terrein van de vormgeving verruimd en uiteindelijk de plaats van professionele ontwerpers binnen hun eigen vakgebied ter discussie gesteld.
De etymologie van amateurs stelt ons voor een spanningsveld, waarbij de vraag wordt gesteld of iedereen een ontwerper kan zijn en het populaire beeld van een enkele amateurbeweging in het digitale tijdperk wordt gecompliceerd.
Aan de ene kant wordt de amateur geassocieerd met het voorrecht van pure passie. Aan de andere kant wordt de amateur negatief gedefinieerd als iemand die niet over professionele vaardigheden beschikt.
Om de veranderende relatie tussen amateurs en professionals in Design te begrijpen, moeten we kijken naar de opvatting van amateurs binnen sociale processen. Van bijzonder belang is het proces van differentiatie tussen werk en vrije tijd, met implicaties voor de wijze waarop creatieve praktijken zoals design worden georganiseerd en beloond in
de samenleving.