Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Exploring hemp, magnesium and potato starch

Een samenwerking tussen IHOG en Academie Minerva Groningen. Ontwerper Jack Brandsma en studenten verkennen de potentie van deze lokale materialen.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
hempmag table, chair and stool & hempotato lamp — © Jack Brandsma 2022

IHOG (Innovatie Hub Oost-Groningen) is een samenwerking van drie bedrijven uit de provincie Groningen: HempFlax, Nedmag en Avebe.
Academie Minerva docent/onderzoeker Jack Brandsma en studenten werken met IHOG's materialen, wat heeft geleid tot een serie prototypes.

Leren door te doen

Natuurlijke vezels zoals hennep worden vaak als wapening gebruikt in combinatie met een synthetische binder, wat het fusie materiaal non-circulair maakt. In dit project kijken IHOG en Academie Minerva naar alternatieve, natuurlijke binders om te combineren met hennep vezels, zoals magnesium en aardappelzetmeel.
Experimenten met perstechnieken hebben een serie samples en prototypes opgeleverd. De materialen zijn getest op hun eigenschappen door ze in bestaande product mallen te vormen. Soms zijn ze letterlijk de afdruk van een bestaand product. Het bestuderen van de materiaal eigenschappen stond centraal op dat moment: hoe sterk en dun kan het worden?
Tijdens DDW 2021 was een grote hoeveelheid materiaal samples gepresenteerd met nauwelijks een functionele toepassing in gedachten. In 2022 zal meer product richting te zien zijn, zoals meubels en verlichting. De volgende stap nu voor IHOG/Minerva is het professionaliseren van productie, om volgend jaar een aantal producten naar de markt te kunnen brengen.
Enkele producten en samples waren eerder dit jaar te zien tijdens Material District Utrecht, in Museum Kunsthal Helmond en op de eindexamen expo van Academie Minerva.

hempmag chair — © Jack Brandsma 2022

hempmag stool (hemp felt & magnesium oxychloride) — © Jack Brandsma 2022

hempmag (ch)air, pressed between two Air chairs — © Jack Brandsma 2022

hempotato lamp, hemp felt with potato starch