Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Spacebeest: Maak je eigen ruimtemonster

Upload je zelfgemaakte monster en verken samen de digitale ruimte.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Spacebeest — © OBA Ontwerplab

Digitaliseren, uploaden en coderen. Allemaal handelingen waarmee we onze digitale wereld vormgeven. Door ermee te spelen, ontdek je hoe het werkt en raak je ermee vertrouwd. Deze week is de bibliotheek jouw ontwerpstudio: maak en upload je eigen ruimtemonsters en schiet ze de digitale ruimte in!

Kom naar ons digitale maakstation

Hier vind je alles om je eigen spacebeest te maken. Teken, knip en plak erop los. Klaar voor lancering? GO! Schiet jouw wezentje de digitale ruimte in. Je kiest zelf welke eigenschappen je monster heeft. Welk geluid maakt het? En is ‘ie snel of sterk? Eenmaal in de ruimte spelen jullie tegen de andere spacebeesten. Missie volbracht! Misschien wil je er nog wel één maken?

Welkom in de bibliotheek van de toekomst

Kinderen groeien op in een wereld waarin online en offline met elkaar zijn versmolten. De bibliotheek van de toekomst verwelkomt je in die wereld en nodigt je uit hem zelf te ontwerpen. De Spacebeestinstallatie staat voor maken, spelen en je daardoor thuisvoelen in de digitale ruimte. De ontwerpers en programmeurs van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) brengen deze avontuurlijke activiteit naar alle bibliotheken van hun stad, en tijdens DDW ook naar Bibliotheek Eindhoven!

Spacebeest is onderdeel van Expeditie Tech: een avontuurlijke verkenning van de digitale ruimte door activiteiten in de bibliotheek. Het prototype van Spacebeest was in de zomer van 2022 onderdeel van het programma MidzomerMokum in Amsterdam.

Expo: Meekijken met het ontwerpproces

Spacebeest van OBA Ontwerplab is een social design project dat voortkomt uit ontwerpend onderzoek: een slimme manier van onderzoeken waarbij oplossingsrichtingen met experimenten direct worden getest. Zo leren we snel wat wel en niet werkt. Gaandeweg passen we ons product aan, tot de best mogelijke versie van zichzelf. Naast de installatie vind je een expo waarin we een kijkje in de keuken van het Ontwerplab geven. Hoe is Spacebeest ontstaan? Wat hebben we geleerd tijdens ons ontwerpend onderzoek en hoe hebben we dat toegepast?

Spacebeest in OBA Weesp tijdens Midzomermokum — © Anke van der Meer

Spacebeest in OBA Weesp tijdens Midzomermokum — © Anke van der Meer

Spacebeest in OBA Weesp tijdens Midzomermokum — © OBA Ontwerplab

Spacebeest