Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Fabulous Fungi

Fabulous Fungi is de oplossing voor een van de grootste problemen in de mode-industrie; het gebruik van synthetische textielverf.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Dyed Fabric Samples — © Ilse Kremer

Fabulous Fungi maakt gebruik van schimmels om duurzame en veilige textielverf te maken. Schimmels gebruiken biochemische processen om pigmenten te produceren, waardoor de impact verschilt van op fossielen gebaseerde warmte en extractie processen.

Schadelijke textielverf

Tegenwoordig wordt 90% van onze kleding synthetisch geverfd. Er zijn veel problemen met deze verfmethode en bijna allemaal hebben ze te maken met overmatig waterverbruik en vervuiling. Voor het verven en de afwerking van textielvezels kan tot 200 ton water nodig zijn voor elke ton geproduceerd textiel. Bovendien is de textielkleurstof verantwoordelijk voor een aanzienlijke hoeveelheid watervervuiling, wat ernstige gevolgen heeft. Zo is de vervuiling van de Citarum, de meest vervuilde rivier ter wereld, in verband gebracht met verhoogde kankercijfers, evenals huidziekten, geestesziekten en trage ontwikkeling bij lokale kinderen.

Onze oplossing

Fabulous Fungi formuleert een oplossing voor deze problemen door schimmels in te zetten voor een duurzame textielverf. Schimmels gebruiken biochemische processen om pigmenten te produceren, waardoor de impact verschilt van op fossielen gebaseerde warmte en extractie processen. Bij Fabulous Fungi kweken we verschillende schimmelsoorten om meerdere kleuren te creëren. Als de schimmels volgroeid zijn, worden de pigmenten eruit gehaald en gebruikt om stoffen te verven. Bij dit proces worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Momenteel werken we nog op lab schaal. Ons doel is om de komende twee jaar onze productie op te schalen om op korte termijn onze pilot fabriek te openen.

De voordelen

Op labschaal blijkt onze manier van verven te resulteren in een grote reductie van de CO2-uitstoot en het waterverbruik. De schimmelpigmenten die de basis vormen van de textielverf zijn biologisch afbreekbaar. Dit betekent: Als er restanten van het verfbad in het riool en/of rivieren terechtkomen, is er geen vervuiling van het water. Bovendien is het gebruik van deze schimmels 100% veilig voor zowel de persoon die met de kleurstof werkt als de persoon die het geverfde kledingstuk uiteindelijk draagt. Er zijn dus geen gezondheidsproblemen bij betrokken. Bovendien heeft schimmelkleurstof minder water en energie nodig.

Fungal Dye — © Ilse Kremer

Laboratory Setup — © Ilse Kremer