Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) OTO The hugging Chair

Ontworpen voor de behoeften van autistische mensen, bruikbaar voor iedereen.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
OTO the hugging chair — © Coralie Monnet

OTO integreert een innovatief knuffelmechanisme in een esthetisch meubelstuk. Deze stoel heeft opblaasbare binnenwanden die diepe druk uitoefenen op het lichaam. Deze druk helpt bij het verminderen van angst bij mensen met zintuiglijke stoornissen, zodat ze zich meer ontvankelijk kunnen voelen voor

OTO de sensorische stoel

Deze innovatieve stoel heeft opblaasbare binnenwanden die diepe druk uitoefenen op het lichaam. Deze druk helpt bij het verminderen van angst bij mensen met zintuiglijke stoornissen, zodat ze zich rustiger, meer beschikbaar en in staat kunnen voelen om deel te nemen aan leren of sociale interactie.

OTO is mede ontworpen met de hulp van mensen die direct betrokken zijn bij autisme.

Het doel van de stoel is om autonoom te worden gebruikt, om gebruikers te laten beantwoorden aan hun eigen zintuiglijke behoeften.
De opblaasbare cellen zorgen voor een diepe druk op het boven- en onderlichaam van de gebruiker. De afstandsbediening heeft pictogramknoppen die cellen opblazen of leeg laten lopen.
OTO is gemakkelijk te gebruiken voor autistische mensen en zorgverleners.

Dankzij de coconvorm biedt OTO privacy en geeft het een geruststellend effect en een gevoel van veiligheid voor de gebruiker. De bekleding van de stoel zorgt voor een gedempte akoestiek, die de gebruiker helpt zich op zijn eigen lichaam te concentreren.

OTO gemaakt met autistische mensen

Er zijn maar weinig producten op de markt om diepe druk uit te oefenen op het lichaam. Als je een zintuiglijke stoornis hebt, zijn de huidige oplossingen die worden gebruikt om de grenzen van je lichaam te voelen, om stevig in iemands armen te worden gehouden of door het gewicht van een andere persoon aan de grond te worden vastgepind of om onder een matras te gaan liggen om dit gevoel te krijgen. Deze oplossingen zijn onbevredigend en ongeschikt.

OTO, de knuffelstoel, is innovatief omdat hij op ethische wijze en met volledige controle van de gebruiker aan deze behoefte voldoet. Gebruikers en het medisch team bevestigen dat het belangrijk is om toegang te hebben tot niet-stigmatiserende therapeutische meubels die kunnen bijdragen aan het rustgevende effect.

Het ontwerp is gedaan met de gebruikers: mensen met autisme en opvoeders zijn aan het begin hiervan geïntegreerd
project om hun dagelijks leven en hun behoeften te begrijpen om bruikbare meubels te maken. Van het concept tot de eerste versie zijn er tests uitgevoerd om de bruikbaarheid ervan te verifiëren.

Sinds 2021 is het in gebruik in het Centre of Excellence on Autism and Neurodevelopmental Disorders in Frankrijk voor een

Play video

OTO the hugging chair — © Coralie Monnet

OTO the hugging chair — © Coralie Monnet