Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

CODE: Reclaiming Digital Agency

IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur]

Hoe kunnen we politici en beleidsmakers bewust maken over onze digitale rechten? Welke rol zouden overheden moeten spelen en wat kunnen wij als betrokken burgers, onderzoekers en kunstenaars doen om dit proces te ondersteunen? Ontdek CODE van IMPAKT [Centrum voor Media Cultuur] op de DDW.

Over CODE

Als het om digitale rechten gaat: How do we Get Set? Wat kunnen wij als betrokken burgers, ontwerpers en kunstenaars doen? Hoe kunnen we politici bewust maken van de invloed van de ontwikkelingen in de digitale technologie?

Op de DDW 2022, presenteert IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] CODE: een internationaal programma dat kunstenaars, burgers, politici, beleidsmakers en onderzoekers uit Duitsland, Belgiƫ en Nederland samenbrengt in een traject waarin dialoog, kritische discussie en artistieke interventies centraal staan. CODE gaat over ons gebrek aan controle over de digitale platforms en apparaten waar we zo afhankelijk van zijn en roept politici en beleidsmakers op om in actie te komen. We willen mensen in de juiste mindset brengen en bewustzijn creƫren voor de digitale uitdagingen van onze tijd.

CODE 2022 is een samenwerking tussen IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] (Utrecht), School of Machines, Making & Make Believe (Berlijn), Werktank (Leuven) en Privacy Salon (Brussels/Antwerp). Met steun van: Stimuleringsfonds, Gemeente Utrecht, Stichting Democratie Media, Fonds Soziokultur, Fonds Cultuurparticipatie, de Nederlandse Ambassade in Belgiƫ en Berlijn en Goethe Institut.

Installaties en bewustwordingscampagnes

De afgelopen maanden hebben we met 22 geselecteerde deelnemers gewerkt in een serie workshops, hackathons en andere events. In multidisciplinaire teams ontwikkelden de deelnemers creatieve interventies en bewustwordingscampagnes om de kracht van techbedrijven bloot te leggen en om politici, beleidsmakers en burgers te activeren om actie te ondernemen.

Tijdens de DDW presenteren we een selectie van deze interventies. Deze prikkelende en soms subversieve projecten richten onze aandacht op thema's als surveillance, het gebruik van kunstmatige intelligentie, gezichtsherkenningstechnologieƫn en de kracht van lobbyisten. Alle interventies zijn bedoeld om het DDW-publiek op een creatieve en speelse manier te activeren: van een kaartspel over de macht van Big Tech tot een interactieve installatie over de manier waarop we continu online worden gevolgd.

Over IMPAKT [Centre for Media Culture]

IMPAKT is een mediakunstorganisatie in Utrecht. We bieden een kritische en creatieve kijk op de hedendaagse mediacultuur, waarbij de relatie tussen maatschappij, digitale cultuur, technologie, kunst en design centraal staat. Het hele jaar door organiseren we events en tentoonstellingen over thema's als fair tech, complottheorieĆ«n, meme-cultuur en nieuwe perspectieven op klimaatverandering. Ieder jaar is ook het IMPAKT Festival. Dit jaar is het thema: The Curse of Smooth Operations, 2ā€“6 november.