Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Persoonlijke Patronen (Personal Patterns)

Persoonlijke verhalen en kwaliteiten van zes ambachtsvrouwen in Amsterdam Nieuw-West, vertaald in textiel-print en kledingstuk.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Lena Winterink x Josta ā€” Ā© Caro de Jonge

Lena Winterink vroeg de zes Eendagzakers naar hun meest dierbare bezittingen. Met foto's van de objecten en de verhalen in haar achterhoofd ontwierp ze zes persoonlijke prints op textiel. Op hun beurt ontwierpen en maakten de Eendagzakers een kledingstuk met hun persoonlijke patronen.

Wie?

Persoonlijke Patronen is een samenwerking tussen de Eendagszaak-maaksters, Cascoland en ontwerper Lena Winterink.

Waar?

In de Eendagszaak in de Lodewijk van Deysselstraat in Amsterdam Nieuw-West kunnen buurtbewoners met een ondernemerswens voor eĢeĢn dag per week hun ā€˜businessā€™ uitproberen. De Eendagszaak blijkt een gevarieerde groep buurtbewoonsters aan te trekken die allen bezig zijn met kleding ontwerpen, maken, herstellen en/of verkopen.

Wat?

Lena Winterink, multidiscplinair ontwerper en storyteller, heeft de Eendagszakers gevraagd om dierbare voorwerpen te laten zien en daar over te vertellen. Verschillende trouwjurken en sieraden kwamen naar voren met de daarbij horende persoonlijke verhalen. Met de fotoā€™s die ze van de voorwerpen maakte en de verhalen in haar achterhoofd, heeft ze voor iedere Eendagszaker een persoonlijke digitale print ontwikkeld en die op stof gedrukt.

Ieder patroon hoort dus bij eĢeĢn van de Eendagszakers en representeert letterlijk een stukje identiteit van de verschillende Eendagszakers. De Eendagszakers zijn gevraagd om van hun persoonlijke stof een kledingstuk te ontwerpen eĢn te maken om zo hun ontwerp- en maak-kwaliteiten te etaleren. Tezamen vormen deze kledingstukken de Persoonlijke Patronen collectie die de Eendagszakers samenbrengt en representeert, zowel als divers en persoonlijk, maar ook als verbonden.

Persoonlijke Patronen staat zowel voor de persoonlijke textiele patronen als wel voor de verschillende identiteiten van de verschillende ā€˜patronnesā€™, de kleding-maaksters en -ontwerpers, die tezamen de Eendagszaak vormen.

Lena Winterink x Harjinder ā€” Ā© Caro de Jonge

Lena Winterink x Sanae ā€” Ā© Caro de Jonge

Lena Winterink x Khadija ā€” Ā© Caro de Jonge

Lena Winterink x Latifa