Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

Persoonlijke Patronen (Personal Patterns)

Persoonlijke verhalen en kwaliteiten van zes ambachtsvrouwen in Amsterdam Nieuw-West, vertaald in textiel-print en kledingstuk.

Lena Winterink x Josta — © Caro de Jonge

Lena Winterink vroeg de zes Eendagzakers naar hun meest dierbare bezittingen. Met foto's van de objecten en de verhalen in haar achterhoofd ontwierp ze zes persoonlijke prints op textiel. Op hun beurt ontwierpen en maakten de Eendagzakers een kledingstuk met hun persoonlijke patronen.

Wie?

Persoonlijke Patronen is een samenwerking tussen de Eendagszaak-maaksters, Cascoland en ontwerper Lena Winterink.

Waar?

In de Eendagszaak in de Lodewijk van Deysselstraat in Amsterdam Nieuw-West kunnen buurtbewoners met een ondernemerswens voor één dag per week hun ‘business’ uitproberen. De Eendagszaak blijkt een gevarieerde groep buurtbewoonsters aan te trekken die allen bezig zijn met kleding ontwerpen, maken, herstellen en/of verkopen.

Wat?

Lena Winterink, multidiscplinair ontwerper en storyteller, heeft de Eendagszakers gevraagd om dierbare voorwerpen te laten zien en daar over te vertellen. Verschillende trouwjurken en sieraden kwamen naar voren met de daarbij horende persoonlijke verhalen. Met de foto’s die ze van de voorwerpen maakte en de verhalen in haar achterhoofd, heeft ze voor iedere Eendagszaker een persoonlijke digitale print ontwikkeld en die op stof gedrukt.

Ieder patroon hoort dus bij één van de Eendagszakers en representeert letterlijk een stukje identiteit van de verschillende Eendagszakers. De Eendagszakers zijn gevraagd om van hun persoonlijke stof een kledingstuk te ontwerpen én te maken om zo hun ontwerp- en maak-kwaliteiten te etaleren. Tezamen vormen deze kledingstukken de Persoonlijke Patronen collectie die de Eendagszakers samenbrengt en representeert, zowel als divers en persoonlijk, maar ook als verbonden.

Persoonlijke Patronen staat zowel voor de persoonlijke textiele patronen als wel voor de verschillende identiteiten van de verschillende ‘patronnes’, de kleding-maaksters en -ontwerpers, die tezamen de Eendagszaak vormen.

Over Studio Lena Winterink

Lena Winterink ontwikkelt nieuwe concepten voor de materialen waarmee we ons omgeven, zowel draagbaar als voor in het interieur.

Ze onderzoekt sociale thema's, zoals duurzaamheid, globalisering en sociale cohesie. Haar doel is om deze thema's begrijpelijk en letterlijk tastbaar te maken. Dit vertaalt zich in verhalende ontwerpen waar textiel een hoofdrol in speelt.

Met haar werk geeft ze vorm aan nieuwe perspectieven over de omgang met onze omgeving en de materialen die daar een rol in spelen

Lena Winterink x Harjinder — © Caro de Jonge

Lena Winterink x Sanae — © Caro de Jonge

Lena Winterink x Khadija — © Caro de Jonge

Lena Winterink x Latifa

Strijp-S area, Things that Matter @ Microlab Hall, Kastanjelaan 400 , Map No. B22
Map wordt geladen...
Toiletten aanwezig