Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) A Visit to Emma

Leven in de toekomst beïnvloed door klimaatverandering

Dit project was onderdeel van DDW 2022
A glance at future artefacts

Intiem en onthuld, Emma's woning opent zijn deuren voor nieuwsgierige bezoekers die een kijkje willen nemen in de klimaat toekomst.

Van de buurt waar ze woont tot haar dagboeken ontdek hoe het leven, werken en eten is in 2070.

Ervaar een scenario in de toekomst beïnvloed door klimaatverandering.

Welkom bij Emma - 2070

Er is geen twijfel mogelijk dat klimaatverandering invloed gaat hebben op hoe we leven, werken en eten. Maar hoe zal deze situatie eruit zien?

In 50 jaar, zal de zeespiegel minstens 1 meter stijgen in Nederland. Wonen in hoogbouw, zoals Emma doet, zal in sommige delen van Nederland, de enige manier zijn om daar te kunnen blijven wonen en te kunnen overleven.

Onderzoek en speculaties

Volgens auteur Amitav Ghosh is de klimaatcrisis niet alleen een planetaire crisis, maar ook “een crisis van de verbeelding”¹. Cijfers over onze toekomst zijn beangstigend of zelfs schrijnend. Het is moeilijk om je een toekomst voor te stellen met al deze rampen. Maar we moeten wel, want:” hoe gaan we vooruit naar een toekomst die we ons niet kunnen voorstellen?”².

Ons team onderzocht de problemen die optreden door de klimaatcrisis en onderzocht klimaat fictie. Vervolgens hebben we een workshop geleid over het maken van verhalen en men te introduceren aan het thema klimaat toekomst.
We kwamen tot de conclusie dat mensen concrete situaties en herkenbare verhalen nodig hebben om hun toekomst te kunnen ervaren.
Daarom ontwikkelden we een klimaat fictie scenario in de vorm van een tentoonstelling, zodat bezoekers kunnen duiken in een speculatieve klimaat toekomst.

¹ 2016, Amitav Ghosh, The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable
² 2020, Isaijah Johnson, “Solarpunk” & the Pedagogical Value of Utopia

Een nieuwe wereld

Loop door deze tentoonstelling, in de vorm van een appartement. Bevind jezelf tussen AR-advertenties, nieuwsuitzendingen, bestuivings-kit en ontdek wie Emma is - wat ze eet, welke technologie ze gebruikt en waar ze over schrijft.

Zij is de representatie van ieders mogelijke toekomst. Kan jij die van jezelf voorstellen?

We hebben toekomst gerelateerde verhalen gecreëerd in de vorm van objecten. Dit hebben we gedaan door mogelijke toekomsten en klimaat fictie te verkennen in huidig onderzoek. Kunstenaars zoals Kim Stanley Robinson, Maja Lunde en Superflux studio zijn inspiratie voor ons werk.

Play video
Snapshots from the first-A Visit to Emma-expo