Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) ICOE Flood Garment

Wat betekent het om je aan te passen aan een veranderende wereld?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
ICOE coat and waist wrap worn as statement garment — © Video Still - Matt Watson; Model - Louise Starr

Klimaatverandering verandert de wereld zoals we die kennen. Door alledaagse objecten samen te voegen met noodmogelijkheden, vraagt ICOE zich af hoe we een gevoel van keuzevrijheid kunnen vergroten in een wereld waar we geen controle hebben.

Alledaagse voorwerpen voor alledaagse noodgevallen.

Of we al dan niet een reactiesysteem op risico's in ons dagelijks leven opnemen, zal rechtstreeks van invloed zijn op hoe we ons zullen kunnen aanpassen aan de dreigende bedreigingen die door klimaatverandering worden veroorzaakt. Met een stijgende zeespiegel en een recordtoename van regenval zijn kuststeden niet de enige zones met een hoog risico op overstromingen. Hoe kunnen onze bestaande levensstijlen, bij gebrek aan de infrastructuur die nodig is om voorbereid te zijn op noodsituaties in het klimaat, troost bieden in de belichaamde erkenning van rampenbewustzijn en elementen van paraatheid in het dagelijks leven opnemen?

Klaar gemaakt, klaar gemaakt.

Op het moment dat het douchegordijn wordt afgebroken en het kledingstuk wordt verwijderd, wordt de noodtoestand uitgeroepen door het individu. Door de outfit op een "gewone" dag te verwijderen en ervoor te kiezen deze te dragen, worden de ICOE-objecten een statement, waarbij mode en zelfexpressie worden gebruikt als een openbare manier om niet alleen een dialoog op gang te brengen over de klimaatcrisis, maar ook als herinnering aan verantwoordelijkheid en veerkracht van de gemeenschap.

De rol van de ontwerper.

Als ontwerper is het voor mij uiterst belangrijk om continu na te denken over proces- en materiaalkeuzes, aangezien deze betrekking hebben op hun effect op zowel het individu, de gemeenschap als het milieu. Bij het maken van het ICOE-kledingstuk wilde ik geen overtollig afval creëren bij het produceren van een materieel artefact. Door samen te werken met Quiet Town, een ethisch en duurzaam gericht merk voor huishoudelijke artikelen uit Californië, kon ik hun douchegordijnmonsters een nieuwe bestemming geven en objecten maken die kritisch denken en reflectie aanmoedigen.

Play video
Play video

Garment worn in Providence, RI hurricane barrier — © Video Still - Matt Watson; Model - Louise Starr

Garment worn in Providence, RI hurricane barrier — © Video Still - Matt Watson; Model - Louise Starr

ICOE Shower Curtain and Illustrated Components — © Dara Benno

ICOE Flood Garment - Front and Back