Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Time-proof Moving Memories

Kom langs om tools voor mensen met Dementie uit te proberen.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Aurore Brard

En jij, wat is jouw time-proof gewoonte?

-

Heb je ooit zitten dagdromen tijdens het sokken vouwen of kon je eindelijk ontspannen na een lange dag terwijl je aardappelen aan het schillen was?

Gewoonten en functionele routines veranderen in ontspannende rituelen, vanwege hun vertrouwdheid. Terwijl dementie herinneringen laat vervagen, blijft de herinnering aan beweging langer.
Deze routines kunnen zorgen voor comfort en ontspanning en prikkelen de zintuigen.

Kom naar de DDW om mee te gaan op ontdekkingsreis naar wat jouw tijdsbestendige bewegende herinnering is. Probeer deintrigerende objecten uit de collectie Moving Memories uit. U bent van harte welkom om aan te raken, te horen, te voelen en te delen!

-

Als een dagelijkse activiteit in onze levens is koken bijna een automatisch iets geworden. Roeren, schenken, slijpen, kneden en besprenkelen, met deze handelingen weten onze handen precies wat er te doen staat.

Dit staat bekend als “procedural memory” - procedureel geheugen is het een van de laatste functies die ontglippen in het brein van mensen met dementie. Brard doet een beroep op het geheugen met een set van speelse, intuïtieve tools, die vertrouwde specifieke bewegingen bij het koken nabootsen, de zintuigen prikkelen en nieuwsgierigheid aanwakkeren.

Play video
Femke Rijerman