Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) De collectie is... De Edelkoort collectie

Designobjecten uit de privécollectie van Lidewij Edelkoort samengebracht met beeldende kunst uit het Van Abbemuseum.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Lidewij Edelkoort — © Tirza Schaap

Designobjecten uit de privécollectie van Lidewij Edelkoort samengebracht met beeldende kunst uit het Van Abbemuseum.

De collectie is... De Edelkoort collectie

Hoe dicht liggen kunst en design nou eigenlijk écht bij elkaar? Lidewij Edelkoort en het Van Abbemuseum openen de dialoog met de vragende titel ‘De collectie is…’.

De tentoonstelling is te zien in maar liefst 10 zalen in de Oudbouw van het museum. In iedere zaal worden design en beeldende kunst samengebracht tot verassende ensembles die ons creatief laten nadenken over grote maatschappelijke vraagstukken als klimaatverandering, migratie, eenzaamheid en de verhouding tussen stad en platteland.

De Edelkoort collectie bestaat uit unieke stukken van autonome designers, waarbij de nadruk ligt op alumni en (oud)docenten van de Design Academy Eindhoven. Veel van de stukken zijn unieke prototypen of hebben een persoonlijke link met Edelkoort. Toonaangevende stukken uit de tentoonstelling zijn onder andere van Maarten Baas (1978), Jurgen Bey (1965), Nacho Carbonell (1980), Piet Hein Eek (1967), Hella Jongerius (1963) en Studio Job.

Een tweede deel van de tentoonstelling van ‘De collectie is…’, is te zien in ‘Home of Design’ Kazerne t/m voorjaar 2023.

Curator: Lidewij Edelkoort, Steven ten Thije
Initiator + founder Kazerne: Annemoon Geurts.
Te zien: 8 oktober 2022 – 6 november 2022

New Melancholy Van Abbemuseum 2020 — © Joep Jacobs