Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Perimeters

Een nagebouwde hoek van een voetbalveld, waar de reclameborden het verborgen racisme van onze "beautiful game" weergeeft.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Cristobal Pereira

Voetbalcommentaar voegt toe aan de rampzalige polarisatie die voetbal heeft. Terwijl de toeschouwer zich concentreert op de visuele aspecten van het spel, zal het gefluister van de commentator de perceptie van de kijker onbewust beïnvloeden.

'Perimeters' belicht het onopgemerkte racisme in voetbalcommentaar.

De media hebben de neiging om atleten van verschillende afkomst op een bevooroordeelde manier te vertegenwoordigen, waarbij ze algemene raciale en etnische stereotypen reproduceren. De commentatoren verharden het idee dat zwarte atleten minder intelligent en hardwerkend zijn dan hun blanke tegenhangers en alleen in staat zijn om te slagen vanwege hun "door God gegeven" fysieke en atletische eigenschappen.

Zolang de toeschouwer zich concentreert op de visuele troeven van de game, zal dit gefluister de waarneming van de kijker onbewust beïnvloeden. Het spel is nog steeds bezaaid met onrecht door opgemerkt en, misschien gevaarlijker, onopgemerkt racisme, zoals dit bevooroordeelde commentaar. We moeten raciale vooroordelen herkennen en erkennen om de echte impact van structureel racisme aan te pakken voor de toekomst van een meer inclusief spel, te beginnen met onze eigen luistergewoonten.

In hun isolement lijken de woorden ongevaarlijk, dus ik wil dit systematische probleem aan het licht brengen door ze via deze installatie bloot te leggen. Het commentaar verschillende wedstrijden is zorgvuldig uitgelicht in de ogen van ‘sensitivity readers.'

Mick Santman

Jasper van den Ende