Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Stoelendans, maar dan anders

Tijdens DDW onderzoeken Waag Futurelab en kunstenaar Arne Hendriks samen met het publiek wat er gebeurt als we de spelregels veranderen.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Stoelendans by Waag and Arne Hendriks — © Waag, 2022

Als kind leer je dat er bij de stoelendans niet genoeg plek is voor iedereen. Dat zorgt voor competitiedrang, stress en gevoel van overwinning als je een plek bemachtigt. Maar wat als je de regels van het spel omdraait? Kunstenaar Arne Hendriks onderzoekt onze reacties op gecreëerde schaarste.

Wat als we de spelregels veranderen?

Als kind leer je al dat er tijdens de stoelendans niet genoeg plek is voor iedereen. Dat zorgt voor competitiedrang, stress en gevoel van overwinning als je een plekje bemachtigt. Maar wat als je de regels van het spel omdraait? Met kunstenaar Arne Hendriks onderzoeken we onze reacties op gecreëerde schaarste en de drive te willen ‘winnen’ ten koste van anderen.

‘If I can’t dance, I don’t want to be part of your revolution!’ zei Emma Goldman, feminist, activist, en zelfverklaarde herrieschopper al in 1934.

Serieuze actie heeft dans, muziek en een luide stem nodig. Kom dansen en denk mee over hoe we iedereen een stoel kunnen bieden. Er is genoeg plek voor iedereen op de wereld, maar hoe verdelen we het? Waar kun je zelf plaats maken? Tijdens deze performance ga je in gesprek over economische groei, waarde, solidariteit, circulariteit en de herinrichting van het economisch systeem.

We vragen je om een stoel te pakken en mee te dansen. Je vindt de stoelendans elke dag van de DDW op het Ketelhuisplein.