Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Unrestrained Playful Animation

De karakters en animaties van de Oscar genomineerde en International Emmy Kids Award winnende studio Job, Joris & Marieke.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Job Roggeveen, Joris Oprins and Marieke Blaauw

Job Roggeveen, Joris Oprins en Marieke Blaauw creëren onbevangen speelse animaties. Deze tentoonstelling toont hun wereldwijde geliefde oeuvre.

De Studio

Job, Joris & Marieke, de naam van de studio is simpel en recht voor zijn raap. En hun animaties? Daar kun je misschien wel hetzelfde voor zeggen, maar dan met een enorme dosis aan speelse creativiteit. Toen de drie elkaar ontmoetten tijdens hun studie aan Design Academy Eindhoven kwamen ze achter hun gedeelde liefde voor het vertellen van verhalen. Ook ontdekten ze dat Product Design niet de discipline was die hun verhalen kon dragen. Gelukkig was daar de wereld van animaties. Omdat ze geen traditionele animatoren zijn, kunnen ze ook breken met de tradities. Dit zorgt voor een grote onbevangenheid en speelse blik op animeren.

De Animaties

Regel 1 van animeren: je verhaal gaat over dingen die je kunt zien. Gelukkig hebben Job, Joris en Marieke gebroken met die traditie anders hadden ze nooit ‘Otto’ kunnen maken, een tedere korte film over een imaginair vriendje die onbekenden bij elkaar brengt. Of, in ‘A Single Life’ vertellen ze in slechts 2 minuten en 17 seconden een multidimensionaal verhaal waarin op en neer wordt geskipt in de tijd. De korte film werd zo goed ontvangen dat hij werd genomineerd voor een Oscar. En daar blijft het niet bij: over de hele wereld wordt Job, Joris & Marieke geroemd om de tragikomische en absurde verhalen, vol met personages, in de eenvoudige en iconische stijl die ze in iedere film hanteren. Inmiddels heeft hun werk hen al meerdere nominaties opgeleverd en wonnen ze in 2017 een International Emmy Kids Award voor ‘Kop Op’. In 2018 werd ‘A Double Life’ genomineerd voor een Gouden Kalf en hielden ze hun eerste grote solo-expositie ‘A Triple life’ in de Kunsthal in Rotterdam.

A Double Life (2018) — © Job, Joris & Marieke

A Single Life (2014) — © Job, Joris & Marieke

Otto (2015)