Zoeken

Sluit zoeken
Building biodiversity

Modular by nature | Omlab x MVRDV

Groene participatiemuur

Green Wall - Omlab x MVRDV — © MVRDV - Quentin Aubry

Als onderdeel van de groene gevel voor ons kantoor in Rotterdam, heeft MVRDV's Climate Collective aan Omlab gevraagd om speciale faunacassettes te ontwikkelen die tussen de planten kunnen worden geïnstalleerd. Het innovatieve gebruik van natuurlijk materialen maakt het project circulair en biobased.

Een groene gevel voor de gemeenschap

MVRDV's Climate Collective heeft dit groene gevelproject voor hun kantoor in Rotterdam ontwikkeld, niet alleen vanwege het esthetische aspect, maar vooral om een tool om het delen van vaardigheden voor de werknemers te creëren. Op Earth Day 2022 kwamen medewerkers van MVRDV samen om deel te nemen aan de bouw van deze groene gevel die uit 700 planten bestaat. Door de gerecyclede plastic cassettes van Mobilane te vullen met aarde en zorgvuldig samengestelde plantensoorten, kon iedereen in contact komen met de natuur, discussiëren en kennis delen over verticaal groen bouwen en irrigatie.

Bovendien is bij de plantkeuze en indeling gekeken naar de omstandigheden van de buurt, waarbij een beroep wordt gedaan op de lokale fauna. Het bouwsysteem is gekozen vanwege de demontabele eigenschappen, waardoor het bij een verhuizing volledig herbruikbaar is.

Een groene gevel als onderzoeksinstrument

Tijdens de ontwikkeling van de groene gevel met het Live Panel-systeem van Mobilane, heeft MVRDV's Climate Collective contact opgenomen met Omlab om speciale functies te ontwerpen en te ontwikkelen om tussen de planten te installeren: speculatieve faunacassettes. Door onze interesse in het circulaire biobased materiaal van Omlab, boden we Margreet, Huub en Raven een "research by the project" framing aan. Het stelde hen in staat om voor het eerst hun materiaal te testen voor gebruik buitenshuis, en stelde de groene gevel in staat mogelijk andere soorten onder zijn planten te huisvesten.

What's next ?

MVRDV's Climate Collective is van plan om groene muren te installeren in onze kantoren in Parijs, Shanghai en Berlijn en ze allemaal te gebruiken als een kans voor het delen van vaardigheden en onderzoeksmateriaal.

In Rotterdam zal een nauwgezette monitoring van zowel het cassettemateriaal van Omlab als de mate van groei door de fauna beide partijen in staat stellen van de ervaring te leren en deze hopelijk te verspreiden!

Play video

Over Climate Collective

MVRDV Climate Collective is een project gedreven groep medewerkers die werken aan het zo duurzaam mogelijk maken van het kantoor van het bureau

Fauna cassette - Omlab x MVRDV — © MVRDV - Quentin Aubry

Fauna cassette - Omlab x MVRDV — © MVRDV - Quentin Aubry

Green wall - Earth Day event — © MVRDV - Rory Stott

Green Wall - MVRDV Climate Collective

Partners