Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

Made In

Vijf artefacten uit het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen inspireerden Lena Winterink tot onderzoek naar de materialen die we dragen.

Coat made of labels from discarded clothes — © Lena Winterink

Welke materialen dragen we tegenwoordig? Waar komen ze vandaan?
 
De labels op onze kleding geven geen informatie over de oorsprong van de gebruikte materialen. Deze mantel, gemaakt van kledinglabels uit afgedankte kledingstukken, toont de verdwijning van lokaliteit in wereldwijde productiesystemen.

Context

Vier jonge talenten kregen van het Nationaal Museum voor Wereldculturen de opdracht zich te laten inspireren door objecten uit de pre-plastic collectie van het museum-depot, en om vanuit hier nieuwe ideeën te ontwikkelen.

Proces

Vijf draagbare objecten uit de 19e en 20ste eeuw, gemaakt van verschillende lokale materialen afkomstig uit verschillende continenten lieten Lena Winterink nadenken over de huidige materialen die we dragen. Welke materialen dragen we tegenwoordig? Waar komen ze vandaan? Wie heeft ze gemaakt? En wat is de betekenis van plaats nog? 

'Made In'

De woorden 'Made in...' zijn in bijna ieder kledinglabel te vinden. Maar de informatie over de herkomst van het kledingstuk en de gebruikte materialen zijn niet altijd juist. Daarbij dienen de labels bij het recyclen van de kleren, weer uit het kledingstuk geknipt te worden voor behoud van materiaal-kwaliteit.

Met 'Made In' linkt Lena Winterink de massa productie van kleding met een nieuwe definitie van lokaliteit. De mantel is gemaakt van meer dan 1.300 labels, geknipt uit lokaal afgedankte kleding, elk met "informatie" over de herkomst en materiaal samenstelling van het kledingstuk waar het ooit bij hoorde.

Met deze mantel toont Winterink de verdwijning van lokaliteit in de wereldwijde productiesystemen.

Over Lena Winterink

Lena Winterink ontwikkelt nieuwe concepten voor de materialen waarmee we ons omgeven, zowel draagbaar als voor in het interieur.

Ze onderzoekt sociale thema's, zoals duurzaamheid, globalisering en sociale cohesie. Haar doel is om deze thema's begrijpelijk en letterlijk tastbaar te maken. Dit vertaalt zich in verhalende ontwerpen waar textiel een hoofdrol in speelt.

Met haar werk geeft ze vorm aan nieuwe perspectieven over de omgang met onze omgeving en de materialen die daar een rol in spelen.

Artefacts from the depot of NMVW — © Lena Winterink

Winterink presents 'Made In' at the Tropenmuseum — © Leonne Cuppen

'Made In' at the depot of the Tropenmuseum