Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '22

The Soothing Cup

Het verkennen van de wederzijdse relatie met een levende menstruatiecup

Living cup incubator

De Soothing Cup verkent een speculatieve toekomst waarin de interactie tussen het menstruatie-lichaam, de vaginale omgeving en een levende menstruatiecup opnieuw wordt weergegeven.

Het vaginale microbioom en het stigma rond menstruatie

Het vaginale microbioom speelt een centrale rol bij het voorkomen van vaginale infecties en het herstel van het evenwicht, en ook bij het verminderen van symptomen van dysmenorroe; ernstige menstruatiekrampen, waarmee ongeveer 80% van de mensen die menstrueren te maken krijgt. Recente studies hebben echter aangetoond hoe de meeste menstruatiehygiĆ«neproducten en pijnstillende medicatie ons lichaam en de planeet aantasten door in te grijpen in de gezonde microben waarmee we leven. Bovendien heeft de patriarchale en kapitalistische cultuur het stigma rond de menstruatie in stand gehouden door de productie van wegwerpproducten te bevorderen, die het gedrag van vele generaties hebben beĆÆnvloed.

De levende menstruatiecup en zijn incubator

De Soothing Cup verkent een speculatieve toekomst waarin menstrueerders innig verbonden zijn met hun menstruatiecup en een wederzijdse relatie aangaan als alternatief voor het chemisch voorkomen van menstruatie. Door de ontwikkeling van een hydrogel op basis van alginaat kan de cup een membraan worden dat in staat is tot interactie met de vaginale omgeving. Dankzij een incubator die als surrogaatvagina fungeert, kunnen mensen die menstrueren hun eigen ontstekingsremmende bacteriƫn kweken en deze eenmaal per maand hun cup laten koloniseren. Wanneer de gebruiker niet menstrueert, kan hij/zij voor de cup zorgen en tegelijkertijd het bewustzijn vergroten en het stigma rond de menstruatie bestrijden.

Het doel van het project

De Soothing Cup probeert de kijker van dit werk in een wereld te brengen waar menstrueerders een psychologisch diepe en intieme band hebben met hun cyclus, waar er geen schaamte is rond menstruatie maar eerder respect voor het natuurlijke proces van het lichaam en het vaginale microbioom. De incubator (de surrogaatvagina) wil een krachtige symbolische vorm hebben, die de verbeelding van de toeschouwer richt op de wereld die het project tracht te manifesteren. Er wordt gestreefd naar een gelijk gewicht voor zowel wetenschappelijke ethiek als culturele en politieke aspecten.

Play video

Over Lucrezia Alessandroni

Lucrezia Alessandroni is een biodesigner met een achtergrond in productontwerp en visuele communicatie. Haar eerdere passies voor duurzaamheid, wearables en open-source technologieƫn dreven haar om de onderlinge verbanden tussen levende organismen en ecosystemen te onderzoeken. Haar onderzoek richt zich op vrouwelijke gezondheidszorg en levende objecten als een hulpmiddel om nieuwe symbiotische relaties met micro- en macro-omgevingen te ontwikkelen.

Living cup prototype

Hydrogel with lactobacillus

Bioprinting process

Exploration of different shapes

Partners
Strijp-S area, Yksi Expo, Torenallee 22-04 , Map No. B13
Map wordt geladen...
Wifi beschikbaar
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig