Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) EVA

In hoeverre is mijn lichaam van mij wanneer ik het constant aanpas aan schoonheidsidealen en meningen van anderen?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
EVA — © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Eva heeft haar eigen lichaam gebruikt om deze vraag op een activistische en autobiografische wijze te onderzoeken. Het resultaat: drie producten die elk op een ander aspect van de vraag ingaan en uitnodigen tot discussie.

Public Nude

Naaktheid gaat vaak gepaard met een gevoel van schaamte. Zo ook bij Eva, die zich haar hele leven lang ongemakkelijk en opgelaten voelde wanneer zij zich moest omkleden met andere mensen, in bikini moest om te zwemmen of wanneer zij intiem was met anderen. En dat terwijl iedereen in essentie naakt is.

Met Public Nude heeft Eva met dit begrip schaamte gespeeld, door te laten zien wat ze altijd probeerde te bedekken; haar eigen naakte lichaam. Door dit op gordijnen te laten zien, die men normaal juist gebruikt om af te schermen en te bedekken, onderzoekt zij wat dit doet met de ervaring van haar lichaam en hoe dit de schaamte die zij voelt verandert.

Public Hair

Sinds een paar maanden scheert Eva zichzelf een stuk minder, en alhoewel dit haar veel tijd én een geïrriteerde huid bespaart, merkt zij dat ze zich erg bewust is van haar haren. En dan vooral wat andere mensen daarvan vinden.

Hoe komt het eigenlijk dat het van vrouwen verwacht wordt dat ze haarloos zijn? Scheer jij jezelf vaak, en zoja, doe je dat voor jezelf of voor een ander? Heb jij ook wel eens opmerkingen gekregen wanneer jij je niet had geschoren, of het gevoel gehad dat jij je haargroei streng moest bijhouden?

Met Public Hair wil Eva het haarloze schoonheidsideaal ter discussie stellen door oksel-, schaam- en beenhaar van vrouwen te verzamelen en daar verkoopbare producten van te maken. Daarmee stelt zij de vraag; is het nog wel mijn haar wanneer ik het in een potje stop en aan iemand anders geef? En is het überhaupt wel mijn haar wanneer ik het afscheer om aan verwachtingen van anderen te voldoen?

Public Body

We zijn allemaal opgegroeid met bepaalde schoonheidsidealen; dun is goed en dik is slecht, klein zijn is niet mooi maar lang zijn wel, lichaamsbeharing is niet aantrekkelijk en over het algemeen is symmetrie het beste. Deze idealen worden ingebracht door onder andere sociale media, tv, reclames, magazines, films en ga zo maar door.

Deze schoonheidsidealen hebben zowel bewust als onbewust een invloed op hoe wij eruit zien. Maar hoe groot is die invloed? En ben jij je eigenlijk wel bewust van wat die idealen doen met de belevenis van je lichaam?

Met Public Body wil Eva mensen uitnodigen om hun ideale lichaam uit te beelden, óf het ideale lichaam waarvan zij het gevoel hebben dat ze eraan moeten voldoen. Via deze wijze creëert zij meer bewustwording over hoe invloeden van buitenaf ons lichaam veranderen.

Public Body — © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Public Hair — © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Public Nude — © Jostijn Ligtvoet Fotografie

Public Body