Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Saraswati

An installation about Creative Self-Empowerment

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Saraswati — © Sophie Yotova

Creativiteit is een toegankelijke en betaalbare superkracht die ons kan helpen onze identiteit opnieuw vorm te geven, onze realiteit opnieuw te ontwerpen en ons verhaal te herschrijven.

De installatie

Sinds het begin van de beschaving is creativiteit een katalysator geweest voor menselijke vooruitgang. Maar naast het aanwakkeren van technologische innovatie kan creativiteit ons ook helpen om banden te smeden, intimiteit op te bouwen, te ontdekken wie we zijn buiten de sociale verwachtingen om, contact te maken met onze emoties en deze te verwerken, pijnlijke wonden te genezen, en nog veel meer.


Saraswati is een verzonnen concept, ontworpen om ons te herinneren aan de kracht van menselijke creativiteit. Het is een multimedia-installatie, die de schoonheid verbeeldt die uit ons voortkomt wanneer we onszelf toestaan het proces te vertrouwen en onze inspiratie ons laten leiden op de reis van creatieve zelfbevestiging.

Saraswati is een buigzaam, steeds veranderend beeld van de Hindoe-godin van kunst en wijsheid.

Mensen kunnen delen hoe creativiteit hen helpt en anderen inspireren met hun pad. Liefhebbers kunnen hun verhalen opnemen als onderdeel van de sculptuur of ze toevoegen aan een online bibliotheek.


Elke verteller verrijkt de installatie en maakt SARASWATI tot een steeds veranderend samenwerkingsproject door de gemeenschap voor de gemeenschap.

Creatieve workshops

Het project omvat ook workshops als een manier om bezoekers te betrekken bij verschillende creatieve processen. Na aanmelding vooraf krijgen mensen de gelegenheid om creativiteit op te wekken, te ontwikkelen en te gebruiken in verschillende aspecten van hun dagelijks leven.

Onder de activiteiten die worden geleid door kunstenaars en ontwerpers uit de internationale gemeenschap van Eindhoven zijn workshops over alledaagse materialiteiten, ongebruikelijke sieraden en speelse creativiteit om zelfzorggewoonten en stressmanagementvaardigheden op te bouwen.

Vanuit ons perspectief kan creativiteit niet alleen de ontwikkeling van ontwerpprojecten verbeteren, maar ook de praktijk van het zorgen voor jezelf, de gemeenschap en het milieu.

Samen maken en ervaringen uitwisselen vanuit verschillende culturele achtergronden is iets dat het werk van de Internationale Creatieve Vrouwen in Eindhoven kenmerkt.

De workshops die tijdens de designweek worden aangeboden zijn een kans om de creatieve gemeenschap in de stad te versterken en deze inclusiever en pluriformer te maken.