Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) What if Lab: Make rheumatism (in)visible

What if Lab in samenwerking met ReumaNederland.

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen van je gewrichten, spieren, pezen en botten, die niet door een ongeval zijn veroorzaakt. ReumaNederland wil antwoord op de vraag: Hoe maken we het leven met reuma invoelbaar? Een uitgelezen kans om samen te werken met ontwerpers.

Het invoelbaar maken van reuma

In Nederland leven meer dan twee miljoen mensen met reuma. Dat is één op de negen mensen. Reuma is dus voor iedereen dichtbij. Met ingrijpende gevolgen. Ernstige pijn, vermoeidheid en beschadigde spieren maken bewegen moeilijk en belemmeren het dagelijks leven. Omdat je dat niet altijd kunt zien, én omdat de klachten van dag tot dag verschillen, ervaren veel reumapatiënten onbegrip. Dit verergert de klachten. Dit onbegrip komt niet voor uit onwil, eerder uit onkunde en onervarenheid met de impact die reuma op het leven heeft.

Hoe gaan we een breed publiek, in een installatie, laten ervaren wat reuma voor impact heeft op het dagelijkse leven van meer dan twee miljoen Nederlanders?

Dit What if Lab heeft een dubbel doel. Enerzijds om mensen te laten ervaren hoe het is om te moeten leven met reuma. Dat vergroot ons begrip voor het hier en nu. De andere zijde is om de belemmeringen van reuma ervaarbaar te maken in een tijdelijke context, waarbij je ook de luxe hebt om daar weer uit te kunnen stappen.

Ontwerpstudio Muzus gaat deze ontwerpuitdaging aan! Om zo een dieper maatschappelijk bewustzijn en begrip te ontwikkelen, ook bij mensen zonder reuma, en daarmee de urgentie van het oplossen van het probleem op de kaart te zetten.