Zoeken

Sluit zoeken
Class of 22

(Archief) Maastricht Institute of Arts / Design Graduates

Drie Alumni die persoonlijk, betekenisvol en maatschappelijk relevant werk maken. Ontwerpers die denken met hun handen en spelen met hun hoofd.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
ADORNING ENTITIES/Kortenbusch / PLAYHOOD/Klaassen — © @danielapetrovic_ (left) @photo.bymarj (right)

De jonge generatie krijgt problemen op z’n bord die een groot aanpassingsvermogen vergen. Het is de kunst het hoofd koel te houden in een verhitte wereld. Deze drie studenten tonen het belang van een open communicatie en de noodzaak van plezier, ontspanning en rust vinden in tijden van stress.

Maureen Kortenbusch / ADORNING ENTITIES

Maureen is gefascineerd door het begrip animisme en ziet de levende ziel in ogenschijnlijk dode materie.
Het object trouvé werd een verzameling, de verzameling werd een collectie, werd een boek, werd een archief. Een uiterst persoonlijk project ontvouwt zich aan de hand van een serie betoverende objecten van gekleurd glas. Maureen creëert liefdevol een familie en documenteert met zorg ieders karakteromschrijvingen en persoonlijkheid. Als een antropoloog bestudeert ze een fantasiewereld en als kijker word je er volledig in meegenomen. Poëtische omschrijvingen, verfijnde tekeningen, observaties, prachtig bewerkte stoffen als kleurige habitat. Maureen creëert een begerenswaardige wereld waar je in kan wegdromen, op kan laden. Als ontwerpster luistert ze naar het materiaal en gaat er mee in gesprek, ze laat de vorm intuïtief groeien. Ze voelt aan wat het schepsel nodig heeft, in welke omgeving het gedijt. Zijn het sieraden of objecten? Als je ervoor openstaat vertelt het wezen je het zelf, ervaar de kracht van fantasie en verwondering.

Juul Hagemeier / Calmness in Chaos

Hoe kan je mensen harmonie en kalmte bieden in drukke tijden. Juul Hagemeier ontwikkelde 4 zeer esthetische objecten met ingenieuze techniek vanbinnen. Allen met beweging die dient als focus-object. Aan ons oog voltrekken zich magische processen. In een schaal maakt vloeistof fascinerende patronen, een bal zweeft rond boven een plaat, in een buis zien we de repeterende golven in de branding, in het zand groeit een spiraal. Objecten die aantrekken en laten wegdromen. Als geen ander pakt ze de tijdsgeest en bekritiseert ze de druk van onze versnellende gedigitaliseerde maatschappij.
Juul heeft de kracht van meditatie ervaren en wil mensen de mogelijkheid geven een nieuw ritueel te creëren rond haar objecten. Een moment van bezinning, even stilstaan, even niets doen. In haar onderzoek toont ze aan hoe waardevol dit voor onze geest is, we worden er productiever en creatiever van. Behalve de gebruikswaarde heeft haar werk ook grote kwaliteit qua vormgeving. Haar materialen en afwerkingen zijn heel precies gekozen. Met een abstracte eenvoudige beeldtaal gaat ze tot het uiterste om ze allemaal een licht en modern gevoel te geven.

Floor Klaassen / PLAYHOOD

De collectie Playhood bevraagt de huidige maatschappij en gaat de dialoog aan met de toeschouwer. Speel jij wel genoeg?
Naarmate we ouder worden vervaagd het plezier en wordt alles een stuk serieuzer. Door velen wordt spelen gezien als iets wat kinderen doen. Het volwassen leven brengt verantwoordelijkheid met zich mee, spelen lijkt tijdverspilling binnen een wereld waarin schoolprestaties, werk en inkomen steeds belangrijker worden.
Spelen is echter een belangrijke manier om te dealen met negatieve gebeurtenissen en tegenslagen. Het bevordert onze mentale gezondheid en het verbindt. Spel is universeel, iedereen kan deelnemen, niet verbonden aan religie of sociale klasse.
Floor Klaassen, multimediale designer heeft met lef een collectie gemaakt van kledingstukken, accessoires, objecten die dit idee weerspiegelen. Spelen houdt de hersenen flexibel en zorgt dat we ons beter kunnen aanpassen aan de steeds sneller veranderende wereld. Floor laat ons zien dat een speelse cultuur geen luxe is maar een manier om te overleven. Ze houdt ons een (lach)spiegel voor, laat de noodzaak zien om ook buiten een festivalterrein of voetbalveld speelser gedrag te vertonen. Don’t grow up, it’s a trap.

CALMNESS IN CHAOS / Juul Hagemeier — © @renskerietrae

PLAYHOOD / Floor Klaassen — © @photo.bymarj

Maureen Kortenbusch / ADORNING ENTITIES

Andere deelnemers

Class of 22

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Class of 22