Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Strotec Torentje Strijp-S

Het 'Torentje' is een showcase voor gepre-assembleerd bouwen van wanden en vloeren met het biobased pre-fab snelbouwsysteem EcoCocon van Strotec.

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Het Strotec Torentje Strijp-S — © architecten en|en|, Eindhoven

Voor de tuin van 'The New Block' is een gestapeld, biobased gebouw ontworpen, waarmee we laten zien dat bouwen met biobased materialen en zonder traditionele bouwmaterialen al heel goed mogelijk is.

Ge-pre-assembleerd, demontabel, verplaatsbaar en herbruikbaar. Het is in 1 dag geplaatst.

De Bouw moet om !

De bouw is een grote vervuiler als het gaat om CO2-uitstoot en de productie van niet-circulaire materialen. Ook het binnenklimaat laat vaak veel te wensen over. Gebouwen moeten beter gebouwd worden !
Daarom richt Strotec zich op 3x klimaatpositief bouwen:
- Cradle-2-Cradle
- Opslag van CO2 in materialen (Construction Stored Carbon)
- een gezond en aangenaam binnenklimaat

De urgentie lijkt te ontbreken

Nog heel weinig bouwers en overheden lijken zich te realiseren dat het CO2- plafond zoals afgesproken in Parijs, al haast bereikt is. Sommige wetenschappers rekenen met een termijn van nog 5 jaar te gaan, maar er zijn ook theorieën die voorrekenen dat het plafond al over 2,5 jaar bereikt is.

Dit gegeven zal er toe leiden dat het bouwen met traditionele materialen zwaar onder druk zal komen staan in de zeer nabije toekomst.

Strotec heeft al een rijwoning ontwikkeld die zoveel CO2 opneemt in de gebruikte biobased materialen (98,4%), dat hier nog 3 traditioneel gebouwde rijwoningen mee worden gecompenseerd (samen 4 dus).

Seriematig Klimaatpositief en Biobased Bouwen; het kan nu al !

Om in de praktijk te laten zien dat Klimaatpositief en Biobased bouwen al een realiteit is en al (op veel grotere schaal) kan worden toegepast, hebben we het 'Strotec Torentje' gerealiseerd.

Het is een showcase voor het prefab-gevelsysteem EcoCocon, waarmee nu voor het eerst de gevelelementen gepre-assembleerd zijn tot hele gevels en er gepre-assembleerde vloerdelen zijn toegepast.

De showcase toont de bouwmethode als voorbeeld van:
- Prefab bouwen
- Snel bouwen
- Biobased bouwen
- Bouwen met CO2-opslag (Construction Stored Carbon) in plaats van
bouwen met milieubelastende materialen
- Damp-open bouwen
- Gezonder bouwen (door natuurlijke isolatie, evenwichtig luchtvochtigheid
en akoestiek).
- Installatie-arm bouwen
- Constructief en gestapeld bouwen met Stro-HSB systeem

We willen bezoekers de mogelijkheid bieden om het bijzondere - nog onafgewerkte- biobased bouwsysteem van dichtbij te bekijken, maar ook iedereen het binnenklimaat laten ervaren.

In het Torentje is een tentoonstelling met 2-d beelden en is er bewegend beeld van de totstandkoming en plaatsing van het gebouw.
Daarnaast worden er leemstuc-sessies georganiseerd ( za 22, ma 24 en do 27 okt vanaf 11u).

Play video