Zoeken

Sluit zoeken
Rethinking Plastic

(Archief) The many Lives of Colour

Nieuwe methodes om textielafval te verven

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Pre-Loved yellow — © Marion Haignere

Kan kleur textielafval aantrekkelijk maken? Wanneer niet alleen vezels maar ook de kleur zelf worden gerecycled - welke nieuwe productiemethoden ontstaan er dan? Studio Sarmite en Roua Atelier presenteert een baanbrekend verfproces voor het verven van textielvezels die anders op de stort belanden.

Textielafval opnieuw gedefinieerd

Pre-Loved, is een nieuw materiaalconcept waarbij inferieure textielvezels keer op keer kunnen worden omgezet in een biotextiel. Dit materiaal, ontwikkeld door Studio Sarmite, gaat voorbij aan de noodzaak van traditionele textielrecycling. In plaats daarvan richt het zich op het zo lang mogelijk in de kringloop houden van deze grondstof door het creëren van een niet-geweven leerachtig materiaal.

Hoe leeft en verandert kleur van de ene levenscyclus naar de volgende?

Om het bestaande stigma van gerecycleerd textiel weg te nemen, gebruiken beide ontwerpers natuurlijke en gerecycleerde kleur. Hun aandacht gaat niet alleen uit naar de vezels die talloze malen worden gerecycled, maar ook naar de kleur zelf.
Verder wordt het verven geïntegreerd in het maken van het bio-textiel, wat leidt tot een unieke ontwerptaal. Het verven wordt het ontwerpen, wat ruimte met name ruimte geeft aan verrassende patronen en speelsheid.
Dit project is uitgevoerd in opdracht van Small But Perfect, Impact Hub Lissabon en Fashion Revolution.

Colour nuances — © Marion Haigneré

Andere deelnemers

Rethinking Plastic

Vorige Volgende

Andere deelnemers

Rethinking Plastic