Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) vpro tegenlicht archief van de toekomst

Speel met de ‘kunstmatige ogen’ waarmee een computer het archief van VPRO Tegenlicht bekijkt. Wat voor patronen ’ziet’ AI in die 555 uitzendingen?

Dit project was onderdeel van DDW 2022
Richard Vijgen

Ideeën over de toekomst veranderen mee met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. In deze installatie van onderzoeker-ontwerper Richard Vijgen blikken bezoekers met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) terug op zulke toekomstbeelden van de afgelopen twintig jaar.

archief van de toekomst

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen beïnvloeden voortdurend hoe we naar een thema als kunstmatige intelligentie kijken. De mythe van de zelfstandig denkende machine leeft al sinds de negentiende eeuw, als voorbode van een ideale wereld waarin mensen niet langer hoeven te werken of als doemscenario waarin de samenleving de controle over robots dreigt te verliezen.Het begrip kunstmatige intelligentie, artificial intelligence of AI, staat voor het vermogen van een computer om informatie te verwerken en beslissingen te nemen.

Hoewel een zelflerende algoritme bijna synoniem is geworden met AI, blijven de werking en de implicaties ervan voor de meesten een mysterie.

In deze multimediale installatie van Richard Vijgen gaat kunstmatige intelligentie op zoek naar patronen in 20 jaar uitzendingen van het televisieprogramma VPRO Tegenlicht. Bezoekers kunnen de uitkomst beïnvloeden door te spelen met de eigenschappen waarop het 'kunstmatige oog' naar de uitzendingen kijkt. De installatie toont als het ware een archief van toekomstvisies die in 20 jaar VPRO Tegenlicht de revue zijn gepasseerd.

Richard Vijgen