Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) From Flint to Footprint 1: Making

Gesprekken met Designers & Makers, Users & Shaker over ontwerpen en produceren, leven en faciliteren van leven met een lagere footprint.

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Drie pop-up salons in de vroege avond verbinden een onderzoek naar menselijke footprint van ontwerper Ineke Hans en DEA-alumni Ned Kaar, met Annemartine van Kesteren, curator van de online expo 'De Afbreekeconomie' (Museum Boijmans van Beuningen).
18.30, deur open / 19.00, salon / 20:00, pop-up bar

From Flint to Footprint

Hoe maak je een duurzame samenleving, hoe leer je van het verleden en hoe krijg je grip op rationaliteiten zoals levenscyclusanalyses en voetafdrukberekeningen? Is dat überhaupt mogelijk?
Vanuit de overtuiging dat de actuele vragen die om oplossingen vragen in onze huidige samenleving door samenwerking en wederzijds begrip kunnen worden opgelost, worden gasten en publiek van verschillende partijen nadrukkelijk bij elkaar gebracht en uitgenodigd: Designers & Makers (producenten), Users & Shakers (beleidsmakers & pioniers).
In openbare gesprekken op drie pop-up locaties worden veranderingen in onze ecologische, sociale en economische voetafdruk besproken door verschillende belanghebbenden in de huidige voetafdrukdebatten die allemaal een rol spelen bij het vormgeven van de komende transities.
De gesprekken worden gemodereerd door Ned Kaar.

SALON 1: Making

De eerste salon concentreert zich op de rol van ambacht en productie in een koolstofarme, duurzame toekomst.
Wat is er binnen mondiale waardeketens gebeurd met het idee van een lokale markt en lokale maker? Wat kunnen praktijken die geworteld zijn in de geschiedenis en lokale productie ons leren over duurzame praktijk en leven in het heden? Hoe zou een terugkeer naar lokale productie kunnen verlopen als antwoord op de gestegen transportkosten en de vraag naar traceerbaarheid?

GASTEN:
Designer:
Eric van Hove - oprichter Fenduq, crafts studio in Marrakesh
www.fenduq.com

Maker:
Lex van Lith - directeur MAKE Eindhoven, vrijplaats voor creatieve en artistieke makers
www.makeeindhoven.nl

User:
Frank Hemeltjen, Adviseur Erfgoedzorg bij Kenniscentrum Immaterieel Nederlands Erfgoed / organisator Ambachtenlab voor Nederlands openluchtmuseum
www.immaterieelerfgoed.nl/nl/ambachtenlab

Shaker:
Stijn Roodnat, oprichter Label/Breed - een initiatief gericht op de ontwikkeling van duurzame en innovatieve interieurobjecten door het tot standbrengen van samenwerkingen tussen ontwerpers en fabrikanten.
www.labelbreed.nl

ORGA

Annemartine van Kesteren
is curator van de tentoonstelling ‘De Afbreekeconomie’ in Museum Boijmans van Beuningen in 2020. De presentatie over een fossielvrije economie vond vanwege de coronapandemie geheel online plaats!

Ineke Hans
organiseerde de London Salons in 2015-17, waarin 'The Future of Furniture design & the changing position of the designer' werd verkend. Ze werkte meer dan 25 jaar met gerecyclede materialen en een afvalarme productie. In 2021 werd REX, de eerste Nederlandse depositostoel gelanceerd, voor de Dutch Design Awards, Dezeen Awards en Bundespreis Ecodesign 2022.

Ned Kaar
is MA alumni Contextual Design van Design Academy Eindhoven (DAE) 2021 en producent van de Intergenerational Graduation Show ter gelegenheid van 75 jaar DAE, in Milaan in 2022. Als onderdeel hiervan deed hij interviews en onderzoek naar het netwerk van de DAE. In 2020 was hij moderator voor 'The Arena', DAE's platform voor ontwerpdialogen.

evening program

MAKE.Eindhoven - location outside

MAKE.Eindhoven - location inside