Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) From Flint to Footprint 3: Breaking

Gesprekken met Designers & Makers, Users & Shaker over ontwerpen en produceren, leven en faciliteren van leven met een lagere footprint.

Dit project was onderdeel van DDW 2022

Drie pop-up salons in de vroege avond verbinden een onderzoek naar menselijke footprint van ontwerper Ineke Hans en DEA-alumni Ned Kaar, met Annemartine van Kesteren, curator van de online expo 'De Afbreekeconomie' (Museum Boijmans van Beuningen).
18.30, deur open / 19.00, salon / 20:00, pop-up bar

From Flint to Footprint

Hoe maak je een duurzame samenleving, hoe leer je van het verleden en hoe krijg je grip op rationaliteiten zoals levenscyclusanalyses en voetafdrukberekeningen? Is dat überhaupt mogelijk?
Vanuit de overtuiging dat de actuele vragen die om oplossingen vragen in onze huidige samenleving door samenwerking en wederzijds begrip kunnen worden opgelost, worden gasten en publiek van verschillende partijen nadrukkelijk bij elkaar gebracht en uitgenodigd: Designers & Makers (producenten), Users & Shakers (beleidsmakers & pioniers).
In openbare gesprekken op drie pop-up locaties worden veranderingen in onze ecologische, sociale en economische voetafdruk besproken door verschillende belanghebbenden in de huidige voetafdrukdebatten die allemaal een rol spelen bij het vormgeven van de komende transities.
De gesprekken worden gemodereerd door Ned Kaar.

SALON 3: Breaking

De derde en laatste salon kijkt naar de ineenstorting van de economie en de uitdagingen waar de wereld voor staat als duurzaamheidsdoelen niet worden gehaald.
Als we een ecologisch breekpunt hebben bereikt, wat kan er dan nog voor ons liggen op het gebied van design, productie en wonen? Welke nieuwe systemen kunnen we verwachten? Hoe kan een heroriëntatie op ideeën over gezondheid en welzijn ons begrip van de huidige houding ten opzichte van duurzame en regeneratieve praktijken beïnvloeden?

GASTEN BREAKING SALON:
• Designers:
OvertredersW - radicale veranderaars van architectuur en ontwikkelaars van nieuwe perspectieven op bouwen
• Maker:
Nico Schouten, teamleider nieuwe omgeving bij Metabolic -
ondersteunt regeringen, bedrijven, de academische wereld en NGO's bij het aanpassen naar een duurzame staat
https://www.metabolic.nl
• User:
Toon Koehorst (Koehorst in ‘t Veld) - maakt boeken, tentoonstellingen, concepten en onderzoekt voor musea. Curator ‘De Afbreekeconomie’ www.boijmans.nl/tentoonstellingen/de-afbreekeconomie
• Shaker:
Femke coops, Drift Rotterdam - onderzoeksinstituut op het gebied van duurzaamheidstransities
www.drift.eur.nl

ORGA

Annemartine van Kesteren
is curator van de tentoonstelling ‘De Afbreekeconomie’ in Museum Boijmans van Beuningen in 2020. De presentatie over een fossielvrije economie vond vanwege de coronapandemie geheel online plaats!

Ineke Hans
organiseerde de London Salons in 2015-17, waarin 'The Future of Furniture design & the changing position of the designer' werd verkend. Ze werkte meer dan 25 jaar met gerecyclede materialen en een afvalarme productie. In 2021 werd REX, de eerste Nederlandse depositostoel gelanceerd, voor de Dutch Design Awards, Dezeen Awards en Bundespreis Ecodesign 2022.

Ned Kaar
is MA alumni Contextual Design van Design Academy Eindhoven (DAE) 2021 en producent van de Intergenerational Graduation Show ter gelegenheid van 75 jaar DAE, in Milaan in 2022. Als onderdeel hiervan deed hij interviews en onderzoek naar het netwerk van de DAE. In 2020 was hij moderator voor 'The Arena', DAE's platform voor ontwerpdialogen.

program

Microlab Skybar - location outside

Microlab Skybar - location inside