Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Out of Place and Time: Objects from our 21st-Century Ancestors

Dit project was onderdeel van DDW 2022
A museum fit for our time — © Museum of 21st Century Design

In 2104 voltooiden onderzoekers van het Museum of 21st Century Design een onderzoek naar artefacten die tijdens opgravingen in Nederland waren ontdekt. Op Dutch Design Week 2105 presenteert het museum voor het eerst deze design objecten en wat we er over hebben geleerd.

Over het project

Out of Place and Time is een openlucht pop-up tentoonstelling, bestaande uit sokkels met bekende designobjecten. De minitentoonstelling neemt bezoekers mee naar het begin van de 22e eeuw. In teksten wordt uitgelegd dat onderzoekers van het Museum of 21st Century Design tijdens verschillende opgravingen in Nederland objecten hebben ontdekt. De interpretaties van het museum worden voor het eerst gedeeld op de Dutch Design Week in 2105.

Op het eerste gezicht verschijnen de objecten in een klassiek format - op sokkels, achter glas. Het publiek zal echter al snel zien dat de uitleg de objecten op ongebruikelijke manieren contextualiseren. Vertrouwde ontwerpen verschijnen als relikwieën uit het verleden, baanbrekende uitvindingen of raadselachtige absurditeiten vanuit een toekomstig perspectief. De tentoonstelling dompelt bezoekers onder in een toekomst waarin ontwerpwaarden dramatisch anders zijn en zet hen aan tot een nieuwe manier van denken over objecten en hun invloed op de wereld.

Het doel van het project is een gedachte-experiment van het projecteren in de toekomst te gebruiken als een uitnodigende en zelfs humoristische manier om het gesprek over design te verbreden. Het verhaal vanuit een tijdsbeeld van vele decennia, zorgt ervoor dat het publiek zich als vreemden in hun eigen wereld voelen, en biedt een frisse en kritische kijk op de objecten die we vandaag de dag ontwerpen. Door vanuit een dit oogpunt terug te kijken op de 21e eeuw, roept dit project de vraag op: hoe kan design evolueren om de toekomst die wij voor ogen hebben in te luiden?